Weer een lening voor Rozet vanwege financiële problemen


Bron: Arnhem Direct
REDACTIE

(Foto: VVV Arnhem-Nijmegen.)

ARNHEM – Rozet verkeert nog altijd in de problemen. Bovenop een eerdere lening van 300.000 euro om het exploitatietekort van het cultuurgebouw tegen te gaan, moet er in totaal nog 447.000 euro bij.

Het totaalbedrag van 747.000 euro is volgens B&W nodig om de toekomst van het kenniscluster veilig te stellen.

De argumentatie die B&W hierbij gebruikt is exact hetzelfde als twee jaar geleden toen Rozet precies dezelfde problemen kende: de verhuur van ruimtes in Rozet levert veel minder op dan werd verwacht. Er worden maar mondjesmaat ruimtes verhuurd aan derden.

Bovendien is er tussen de gebruikers onvoldoende sprake van ‘synergie’. De verschillende huurders van het cultuurcentrum werken onvoldoende samen. Alle partijen hebben hun eigen belangen en werken minder samen dan gepland. Daarbij is de chaos bij het Kunstbedrijf ook een bepalende factor geweest.

Nieuwe stichting
Een nieuwe organisatie moet de problemen nu voor eens en altijd oplossen. Sinds augustus vorig jaar vallen bibliotheek en Kunstbedrijf onder de Stichting Rozet. Die nieuwe stichting is verantwoordelijk voor exploitatie en beheer van Rozet.

Een van de eerste dingen die deze stichting afgelopen maanden heeft gedaan, is het opzetten van een vereenvoudigde huur- en subsidierelatie.

“Het realiseren van een vereenvoudigde huur- en subsidierelatie tussen de stichting Rozet en gemeente is de basis voor meer cultureel ondernemerschap ten behoeve van een gezonde exploitatie”, schrijft B&W aan de gemeenteraad.

747.000 euro lening
Als gevolg van de bestuurlijke veranderingen moet er flink geld bij. Ruim een ton voor de fusie, bijna drie ton voor de aanlooptekorten van de nieuwe stichting tot en met 2018 en 70.000 euro vanwege een energierekening die nog open staat.

Samen met de lening van 300.000 euro die Rozet twee jaar geleden al kreeg, komt de totale lening van Rozet nu uit op 747.000 euro.

En die lening wordt netjes terugbetaald, schrijft B&W: “In het Bedrijfsplan 2016-2019 is vanaf 2019 sprake van een sluitende begroting.”

Overigens moet de gemeenteraad nog haar goedkeuring geven aan het raadsvoorstel.

Update 17.20 uur: Gemeente oneens met berichtgeving
De gemeente Arnhem is het oneens met de lezing van zowel de Gelderlander als Arnhem Direct over de geldlening van 747.000 euro van de gemeente Arnhem aan Rozet. Volgens de gemeente Arnhem is er geen sprake van een nieuwe lening.

“In tegenstelling tot berichtgeving in enkele media, gaat er geen extra gemeenschapsgeld naar Rozet”, schrijft de gemeente in een persbericht. Volgens de gemeente gaat het om een reeds uitstaande lening die wordt overgezet naar een overeenkomst met de stichting Rozet.

Volgens de Gelderlander en Arnhem Direct is er wel degelijk sprake van een nieuwe lening. Dit staat zelfs letterlijk in het raadsvoorstel. Zie het screenshot hieronder:

De Gelderlander schreef over Rozet vanochtend dit artikel: “Rozet krijgt nieuwe lening van 747.000 euro“.

Bij Arnhem Direct hebben we van het totaalbedrag de lening van 300.000 euro afgehaald die Rozet in 2015 al kreeg: 447.000 euro.

De gemeente bestrijdt overigens niet het bedrag van de totale lening die de gemeente Arnhem aan Rozet heeft verstrekt: “In totaal leent Rozet €747.000 van de gemeente”, erkent de gemeente Arnhem in haar persbericht.

De gemeente Arnhem sluit haar persbericht af met een positief einde: “Rozet heeft, mede dankzij de goede samenwerking, de financiën nu en in de toekomst op orde.”

Ook daar valt, zie het screenshot uit het raadsvoorstel hieronder, wel het een en ander op af te dingen. B&W zelf is allerminst overtuigd van een gezonde financiële toekomst, blijkt uit een kanttekening die in het raadsvoorstel wordt gemaakt:

Wie het tot op de bodem zelf uit wil zoeken: hier vind je het gehele raadsvoorstel.

Zie je wel
Arnhem heeft een reputatie met veel te zonnige financiële verwachtingen die achteraf steevast onjuist blijken te zijn.

Bij de bouw van Rozet werd door de oppositie in de gemeenteraad al gewaarschuwd dat het financiële plaatje van Rozet veel te rooskleurig werd voorgesteld.

Het toenmalige college van B&W (SP, VVD, GroenLinks, D66) bezwoer dat er echt, echt, echt een sluitende begroting zou zijn en dat er geen cent extra naar Rozet zou hoeven gaan.

Er lagen immers prestatie-afspraken met de gebruikers van het gebouw die een gezonde exploitatie garandeerden.

Ruim drie jaar na de opening is Rozet een kleine 750.000 euro aan tekorten verder. Voor oud-raadslid Bert Geurtz van Trots op Arnhem zijn de nieuwe financiële problemen aanleiding voor een ‘I told you so‘-reactie op Facebook.

“Nog tijdens de bouw is door mij regelmatig gewezen op de gaten in de financiële opzet van het Rozet. Het leek wel een Fabeltjeskrant verhaal” schrijft Bert Geurtz.

“Tobias de Groot van GroenLinks beweerde zelfs dat ik niet de waarheid sprak over het aantal verhuurde vierkante meter. Hij werd daarin gesteund door het college omdat dit beter uitkwam.”

“Vandaag lees ik dit bericht en denk ik: sukkels dat jullie zijn. Ga maar lekker op de blaren zitten. Alleen is het dan zo jammer dat niet zij de rekening mogen betalen, maar wij als belastingbetaler.”

Analyse problematiek Rozet
Onder de posting van Bert Geurtz op Facebook plaatste Jan Verschure een analyse over de financiële problematiek van Rozet:

“Ondanks waarschuwingen (zie Bert Geurtz) en vragen over de exploitatie voor de bouw, moest Rozet er komen van de gemeente Arnhem. Nu de vermoedens uitkomen en de exploitatie vol gaten en tekorten zit, schuift de gemeente de lasten naar de belangrijkste huurders (Bibliotheek en Kunstbedrijf) om ze vervolgens met een ‘lening’ te hulp te schieten.

Bieb en Kunstbedrijf gaan dus in hun begroting de komende jaren betalen voor de gaten die de gemeente geschoten heeft.

Op dezelfde manier is het Kunstbedrijf ‘gered’. Bij de verzelfstandiging van het Kunstbedrijf was al duidelijk dat de verwachting te rooskleurig waren. Later kwam aan het licht dat er diverse spookposten op de balans stonden van het zelfstandige Kunstbedrijf.

Nog geen jaar daarna werd duidelijk dat het budget ‘frictiekosten voor afvloeiing kunstvakdocenten met een ambtenarenstatus’ veel te laag was vastgesteld. En toen moest het Kunstbedrijf ‘gered’ worden. Met een ‘lening’.

Het Kunstbedrijf gaat nu dus dubbel opdraaien voor de fouten die de gemeente Arnhem (bewust) gemaakt heeft. Geld wat beschikbaar zou moeten zijn voor kunsteducatie en kunstparticipatie wordt gebruikt om de gaten van Rozet en de kosten van afvloeiing ambtenaren te bekostigen. Was getekend Martijn Leisink (financiën) en Gerrie Elfrink (cultuur).

Wie gaat deze wethouders in de gemeenteraad ter verantwoording roepen?”

ARNHEM – Rozet verkeert nog altijd in de problemen. Bovenop een eerdere lening van 300.000 euro om het exploitatietekort van het cultuurgebouw tegen te gaan, moet er in totaal nog 447.000 euro bij.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.