TivoliVredenburg heeft miljoenen extra subsidie nodig 1


Bron: De Volkskrant website 12 mei 2016 
TivoliVredenburg heeft extra subsidie nodig.
TivoliVredenburg heeft extra subsidie nodig. © anp

TivoliVredenburg heeft miljoenen extra subsidie nodig

Wil TivoliVredenbrug overleven, zal de gemeente Utrecht de subsidie aan het muziekgebouw met  1,9 miljoen euro moeten verhogen. Dat zegt het Onderzoeks- en adviesteam TivoliVredenburg in een rapport over hoe het muziekgebouw in de toekomst rendabel kan worden.

Het gigantische complex met vijf zalen voor onder meer pop, klassiek en jazz kostte 156 miljoen euro: tientallen miljoenen euro’s meer dan begroot.  Na de opening in juni 2014 liep het tekort snel op.

Subsidie

‘De huisvestingskosten zijn uitzonderlijk hoog: 9,6 miljoen euro per jaar, 3,5 miljoen euro hoger dan de vorige onderkomens van Tivoli en Vredenburg bij elkaar. Die lasten zijn niet op te brengen met de 8 miljoen euro subsidie die TivoliVredenburg nu krijgt’, zegt Carolien Gehrels, die voorzitter is van het Onderzoeks- en adviesteam TivoliVredenburg en voormalig Amsterdams PvdA-cultuurwethouder.

‘Goedkoper is het gebouw niet te exploiteren. Op het personeel valt evenmin te bezuinigen. Zij verdienen al minder dan in vergelijkbare podia en er zijn relatief veel vrijwilligers actief. Er moet dus geld bij, jaarlijks 1,9 miljoen euro. Plus nog 400 duizend euro de komende vier jaren, voor extra investeringen in programmering en zakelijke inkomsten. Die zullen zich uiteindelijk terugbetalen.’

Miljoenentekort

In november 2015 kwam de Utrechtse Rekenkamer met een kritisch rapport over TivoliVredenburg. Daaruit bleek dat de gemeente Utrecht het miljoenentekort grotendeels aan zichzelf heeft te wijten omdat bouw- en exploitatiekosten structureel veel te optimistisch zijn ingeschat.

Met een begroting van ruim 20 miljoen euro en 8 miljoen subsidie is het jaarlijkse exploitatietekort bijna 2 miljoen euro. De bouwkosten waren in 2006 geraamd op 98,6 miljoen euro, het gebouw kostte uiteindelijk 156 miljoen euro.

Lees ook:

Interview Carolien Gehrels

‘Goedkoper is het gebouw niet te exploiteren’, zegt Carolien Gehrels in eeninterview met de Volkskrant. Om te overleven heeft TivoliVredenburg extra miljoenen euro’s aan subsidie nodig.


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “TivoliVredenburg heeft miljoenen extra subsidie nodig

  • Diane

    Het is toch goed gegaan met Tivoli – Vredenburg. Bezoekersaantallen ongekend hoog. Financiële achterstand weggewerkt.
    (Bron Utrechts Nieuwsblad)
    Zie je wel. Cultuurclustering werkt. Mits goed gemanaged!