wie zijn de kultuurklutsers? 47


spandoekDe kultuurklutsers, dat zijn o.a.de inititiatief nemers van deze site en van de petitie voor een referendum tegen de bouw van een veel te duur cultuurgebouw:

Daarnaast schaarden zich achter het initiatief een groeiend aantal ” experts“, waaronder:

En verder natuurlijk iedereen die met ons mee heeft gestreden tegen verspilling en voor cultuurbehoud door de petitie te tekenen, voet bij stuk te houden in de gemeenteraad, deel te nemen aan acties, nee te stemmen bij het referendum enzovoorts enzovoorts..

 

 


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

47 gedachten over “wie zijn de kultuurklutsers?

 • Joeke Baarda

  Zaanstad is meer dan Zaandam alleen. Alle buslijnen en treinverbindingen gaan via Station Zaandam.
  Heeft u wel eens een poging ondernomen om met openbaar vervoer bij de centrale vestiging van de Bibliotheek te komen?? Succes verzekerd, meer dan een halve dag reizen.
  Dus het zou super zijn wanneer de cultuurvoorzieningen centraal bij het station gerealiseerd zouden worden.
  En wanneer ik toch in de trein zit ga ik door naar Amsterdam want bij station Zaandam sta ik op het station, en dan …. ?
  Amsterdam is een cultuurstad bij uitstek! Alle voorzieningen (ook de OBA) perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. Ook de NZ-lijn heeft wat gekost maar je bent binnen een paar minuten op je plek.
  Blijf maar lekker klutsen in (het dorp) Zaandam!
  Mijn advies: kijk even verder naar de toekomst en steun ruimhartig de Cultuurcluster en dat mag best wat kosten.

  • Peter

   Beste Wilma,

   Dat is een goeie vraag.
   Om te mogen stemmen voor de gemeenteraad en het gelijktijdig te houden referendum over de sleepwet moet je tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, dus op op 21 maart 2018, kiesgerechtigd zijn. Daartoe moet je meerderjarig, dus minimaal 18 zijn, ingeschreven staan in Zaanstad en tenminste 5 jaar legaal in Nederland wonen. Dat is ook allemaal het geval voor het te houden referendum over het cultuurcluster, maar waarschijnlijk wordt dat pas ná 21 maart gehouden en dan hoef je pas op de datum van het referendum 18 zijn om daar aan deel te mogen nemen.
   Om het referendum van de grond te krijgen hebben we – volgens de referendumverordening – eerst 5000 handtekeningen nodig van mensen die kiesgerechtigd zijn. Er staat niet bij wanneer die precies kiesgerechtigd moeten zijn, maar voor de zekerheid ga ik er maar van uit dat daarmee op de uiterste datum van indienen bedoeld wordt. Dat zou dan eigenlijk niet helemaal eerlijk zijn, maar zo staat het nu eenmaal in de referendumverordening op https://zaanstad.raadsinformatie.nl/document/6105288/1/referendumverordening.
   Ook raar en oneerlijk is trouwens dat de handtekeningen van een aantal ondersteuners van het referendumverzoek die in de tussentijd overleden zijn ook niet blijken te worden meegeteld!

 • Rene van Nugteren

  Gisteren in de krant plan gelezen inzake het nieuw te bouwen cultuurhuis, waar zit het verstand van B en W en de raad om om zo,n duur gebouw neer te zetten 26,5 miljoen, bekend van overheidsprojecten dat die meestal tweemaal zo duur worden, men kan toch door voortschrijdend inzicht plannen terug in de koelkast zetten. Hoe wil men de exploitatie rond krijgen door de entree van het filmhuis, lidmaatschap van de dansschool, fluxus en de bieb en uit de opbrengsten van de horeca ( veel subsidie). hier is het spreekwoord op zijn plaats, Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald. Burgemeester wij zien dit nooit goed komen, als uw in de toekomst afscheid neemt als burgemeester { laat dat nog lang wegblijven}, zien wij U terug als een goed bestuurder, krachtige leider, die weer rust in Zaanstad heeft gebracht, maar met een negatieve beslissing het bouwen van veel te dure cultuurhuis voor Zaanstad STOP DE BOUW . Er zijn een aantal gemeenten in Nederland met bouwblunders, zorg u ervoor dat wij niet een van hun worden. getekend een verontruste inwoner.

 • Ronald Nijntjes

  Fluxus en de Fabriek hebben zich al bewezen. Handen af van deze instellingen !!! Gemeente Zaanstad schijnt alleen in het stadhuis te bestaan.

 • kees blokhuis

  Gelukkig met jullie intiatief.
  Heb al op vele sites geprotesteerd. Ook via De Fabriek.
  Alleen al om die reden dat zij gedwongen worden hun toplocatie te verruilen voor een plek
  vlakbij een megebioscoop is al waanzin genoeg.
  Veel succes om het nog te kunnen stoppen.
  Het lijkt weer op het sprookje van de Nieuwe Kleren van de kijzer.
  Kees Blokhuis

 • Ties

  Wat een onzin allemaal. De gemeente onderhoud monumenten. En een deel word door het rijk gedaan.
  Bovendien zit er prive bezit tussen van mensen die het helaas niet zo met onderhoud hebben.
  Heeft niets te maken met het Cultuurcluster.
  Nogmaals het is een prachtplan. Een meerwaarde voor de stad. In 2019 zal het blijken. Dan hebben we echt wat.
  Niet de stokoude infrastructuurtjes met alle kosten op de lange termijn van dien.
  Dat gaat tenminste 60 miljoen kosten. Met minimale inkomsten op een plek die geen aanloop heeft.

 • A. Harmen

  Er is geen gemeente die zo laks met haar monumenten omgaat als Zaanstad. Terwijl de monumenten aan de Westzijde verstoffen, investeert de gemeente liever in zielloze nieuwbouw bij het station. Ook de gedempte gracht kan zo in een aflevering van de teletubbies. Wees toch blij dat er culturele instellingen (de bieb, de Fabriek) in het echte hart van Zaandam staan. In Utrecht staat zo’n beginnend cultuurcluster, Tivoli/Vredenburg. Het kostte onvoorziene miljoenen en of het ooit gaat renderen… Het staat overigens naast de ruiïnes van ook al zo’n historisch mislukt, megalomaan nieuwbouwproject, Hoog Catharijne.

 • S. van den Brink

  Het moet niet mogen om zo’n stuk nostalgie uit de Zaanstreek te laten verdwijnen. Laat de gemeente zich eerst eens bezig houden met fatsoenlijk een sluis af te krijgen inplaats van een bouwput. Een nieuw cultuurhuis is niet nodig er staat er al één en laat deze staan!!!!!

 • Foppo

  Onnavolgbare logica in Zaanstad!
  Na jaren van bedelen kregen wij eindelijk een mooie muziekschool op de Westzijde voor de gehele Zaanse gemeenschap.
  Wij docenten tevreden en zo ook de leerlingen, een mooi doordacht gebouw wat nog heel lang mee kan.
  En dit zou nu niet meer voldoen?
  Niemand wil daar ooit nog vandaan, vandaar dat veel docenten die de petitie ook medeondertekenen.
  Zelf ben ik vorig jaar na 38 prima jaren in Zaandam gestopt als docent, de bezuinigingen beu.
  Ik zeg u, dit wordt het volgende megalomane en volledig overbodige prestigeproject, en elke burger ziet en weet dit.
  Het beroerde is dat de rekening voor deze tot mislukken gedoemde excercitie op Uw deurmat valt in de vorm van welke gemeentelijke belasting dan ook.
  Geluk bij een ongeluk woon ik niet in Zaanstad.
  Sterkte u allen!

 • Nol

  Alleen al het feit dat de Fabriek van prachtige locatie moet verdwijnen is al
  onbegrijpelijk. En dan het heerlijke pand van FluXusmuziek zo prachtig gelegen in Zaandam, natuurlijk zou het leuk zijn als de drie FluXus panden in 1 gebouw zouden kunnen zitten ten koste van wat. De infrastructuur van het pand op de Westzijde krijg je nooit meer terug. Het pand is zo ontworpen dat er nog een verdieping op gezet kan worden. Wat dat weer aan mogelijkheden zou geven en het zou zeker geen 30 miljoen kosten.

 • Rosanne van Nimwegen

  Hoi Rosanne, men wil dat de Fabriek niet langer als fimhuis / bar restaurant zal functioneren, maar opgaat in een groot cultuurgebouw. We dreigen zo een authentiek, leuk en kleinschalig stuk cultuur in Zaanstad te verliezen. Juist een van de weinig echte leuke belevenissen in Zaanstad. Help mee door de petitie te ondertekenen.
  Liefs, Theo

 • conny scholtes

  Wat een verspilling van tijd, energie, geld en motivatie van medewerkers en bezoekers. En wat gebeurt er met de leegkomende panden? Staat er nog niet genoeg leeg? Direct rond het station wordt het mooi..Om de hoek grijnzen leegstand en verval je toe. Je schaamt je dood voor zo’n stad. Lekker voor toeristen ook..!!

 • Diane

  Zo dat word nog wat net die petitie Hihi.
  20000 en dan nog de vraag of er wel een referendum komt? Beetje laat he na jaren van gesteggel. Bovendien zijn er nu tekeningen. Dus als die 20000 mensen nu allemaal een eurootje inleggen dan kunnen we helemaal met z n allen een prachtig programma maken. Weet je wat? Doen we 1,50. Een deel gaat dan naar die Jan de Bruyn om zijn oudedags voorziening te betalen.

  • peter

   Ik weet niet waar jij het getal 20.000 vandaan haalt.
   Voor zover ik weet zijn er “maar” 5000 handtekeningen nodig voor een referendum in Zaanstad.
   En wat stelt die door jou voorgestelde 20.000 euro (plus eventueel 5000 voor Jan) voor op een (voorlopige) exploitatiebegroting van minstens 2,5 miljoen per jaar (bovenop die 30 miljoen die we straks met z’n allen mogen afbetalen)?

   • Diane

    Peter
    5000 mensen inderdaad. Om een referendum af te dwingen bij het college. Wat overigens te laat is.
    En dan 20000 handtekeningen om het niet door te laten gaan. Gebruik je energie om te helpen 20000 mensen naar binnen te trekken. Geven we die Jan 1.- euro per deelnemer ok? Maar dan moet die ook z’n mond verder houden.

 • Erwin

  smijten met geld? Spugen in het gezicht nou nou?
  Ik zie de plannen nu gevisualiseerd. Dit levert de ondernemers en culturele ondernemers in de stad alleen maar geld op. De zuigende werking van het gebouw en haar programma maakt het af straks in de stad. Dit is goud!

 • Jaap

  Smijten met geld om je op dergelijke wijze op de kaart te willen zetten is spugen in het gezicht van hardwerkende ondernemers en arbeiders die het niet hebben gered tijdens de crisis en nu als schuldigen worden behandeld in de kantlijn van de maatschappij. De crisis is zogenaamd voorbij, maar de polariteit neemt onverminderd toe. Er is dan ook weinig sociaal aan dit prestigieuze plan!

  Alleen al vanwege de geheime afspraak met de NS, waarbij de gemeente beloofd heeft een grote publiekstrekker naast het nieuwe gemeentehuis te bouwen, is dit een zeer verwerpelijk plan. Dit soort praktijken ruiken niet alleen naar elitaire belangenverstrengeling, maar vragen ook weer grote offers van de belasting betalende inwoners.

  Bestuurders van een stad met een warm kloppend hart dienen moed te tonen door eens om te denken. Zeker in een tijd waarin lokale initiatieven en kleinschaligheid (nota bene) van bovenaf aangemoedigd worden. Toon eens moed en betrek mensen van onderop bij het bedenken van alternatieve plannen. En kijk eens om je heen: er broeit en bloeit immers al heel veel moois in onze stad! Kijk eens goed, Zaanstad en durf dáár maar eens weer wat meer te stimuleren en te investeren!

  Probeer eens creatief na te denken over eerlijke verdeling, in plaats van een centralisering waarbij velen toch weer buiten de boot zullen vallen. Want wees eens eerlijk: kun je heel cultureel Zaanstad werkelijk kwijt in dit prestigieuze project? En wat blijft er uiteindelijk over voor hen die er om welke reden dan ook weer buiten vallen?

  Inderdaad, ik ben het helemaal eens met Gerbrand Klop: “hoe minder een cultuurcluster georganiseerd van bovenaf wordt opgelegd, hoe beter.” De dood in de pot voor eerlijke creatieve initiatieven waar ie-der-een (laagdrempelig) van kan profiteren.

  Er hangt nu al een verkeerde energie rond dit in het geheim ontworpen plan. Let wel: ontwerpen is ook durven verwerpen! Dat weet elke creatieveling.

 • W.Kool

  MM,
  Mijn vrouw wil ook de petitie tekenen, maar heeft zelf geen mailadres en wil dit doen via mijn adres.
  Dit wordt geweigerd.
  Hoe doen we dat verder?
  Mvrgr.
  Wim Kool

  • Peter

   Beste Wim,

   Helaas kunnen we niet instellen dat er meerdere malen met 1 mailadres kan worden getekend. Dat zou “fraude” in de hand werken en dat willen we niet, zeker niet als het tot een referendum komt.
   Ik zou als ik jou was even een extra email adres regelen voor je vrouw. Dat kan je wellicht zo online doen bij je internet provider of anders bij Google (gmail), Microsoft (Outlook.com) o.i.d. Een tweede mail adres is trouwens altijd handig voor dit soort dingen en om (al dan niet tijdelijk) “rommel” op te ontvangen…

 • Hans Kuyper

  Ik sta honderd procent achter de kritiek op de plannen van het Zaanse college. Maar ik geloof niet in referenda. Daarom teken ik niet, maar wens ik iedereen alle succes in de strijd.

 • Gertjan

  Prima initiatief, maar doe het ff lekker van je eigen geld. Er zijn al genoeg veel te duur uitgevallen geldverslindende, weinig opbrengende projecten in znstd geweest. belastingen stijgen exorbitant, en rijzen de pan uit. Verlaag die eerst maar eens voordat je weer geld over de balk smijt.

 • Diane

  Eindelijk een mooi iniatief in de stad…eindelijk een kans om te laten zien we zijn!
  CC mag er zijn. De jongere nieuwe generatie kan hier eindelijk van profiteren!
  Oudjes eruit! Jonkies erin. Tal van voorbeelden in het land waar dit werkt!

  • Peter

   Hoezo laten zien wie we zijn? Is het niet meer laten zien wie “we” (lees de plannenmakers in de gemeenteraad) zouden willen zijn? Cultuurconcurenten van Amsterdam of zo?
   Er zijn trouwens ook genoeg voorbeelden waar het duidelijk NIET werkt. Kunstpaleis KAF van Almere werd voor 72 miljoen euro gebouwd. Nu lopen de kosten van een verbouwing op tot 3,5 miljoen euro. Ondertussen wordt er bezuinigd op cultuur…
   Lees maar na op Kunstpaleis KAF Almere slorpt cultuurgeld op

   • Willem Vermeer

    En deze dan?

    1 september 2012 was het dan eindelijk zover. Na een verbouwing van meer dan drie jaar, opende de ECI Cultuurfabriek haar deuren. Zondag 9 december zijn we precies 100 dagen verder en we kunnen al spreken van een groot succes. Al bijna 30.000 bezoekers wisten hun weg te vinden naar het cultuureiland in Roermond

    • Ties

     Als het in Hoofddorp lukt. Dan lukt het zeker in Zaanstad. Mefrauwen en meneren van de stemminsgmakerij.. Ik ben al jaren muzikant en er is hier geen enkele faciliteit voor jonge aankomende musici. Ja slecht ingerichte oefenrumtes met oude zooi. Leuk voor de amateur. Niet voor de muzikant. Ik word moe van het uitwijken naar amsterdam. Nu kan ik eindelijk maar dan ook eindelijk straks in mijn eigen stad serieus aan de slag. ik kan niet wachten! Oh ja ik betaal er graag aan mee. Waar kan ik een donatie doen?

     • a.voogd

      lees goed we willen een poppodium op het Hembrugterrein waar de festivals plaatsvinden.
      Dus een betere plek met een mogelijkheid totextra bezoek!

   • Diane

    Nee peter
    Ga niet A’dam beconcurreren. Ga aan de slag met een programma wat een eigen identiteit heeft.
    Voorzie in de behoefte wat het publiek wil. Luister naar de jongeren.
    Er zijn bijvoorbeeld te weinig stoere 16plus activiteiten. Deze grote groep valt tussen wal en schip.
    Ze mogen niet drinken en voelen zich te oud voor Colasoos feestjes als Fris.
    Maar vergeet niet dat deze groep wel binnenkort een cultuurhuis kan versterken. Bovendien kunnen zij juist doorgroeien. Met alle respect voor Rosa en pvda en jullie. Maar zeg nou zelf het is allemaal 50 plus en grijs wat hier loopt te roepen.

    • a.voogd

     Hoezo oud!? en die programmering daar gaat het nu juist om want wat in de Melkweg en Paradiso gestaan heeft komt echt niet naar Inverdan. Poppodium moet op het Hembrugterrein
     komen waar de festivals plaatsvinden!

  • Jan de bruin

   prima de oudjes eruit en de jongeren erin maar wat levert dat op? Heeft dat geleid tot een levensvatbaar en betaalbaar poppodium? Of wil je ten eeuwige dagen aan de subsidiekraan blijven hangen ipv een poppodium
   op het Hembrug terrein waar de festivals en evenementen plaatsvinden. Daar kan met een toestroom van
   jongeren zelfstandigheid verworven worden!

 • Erwin Kruijzer

  Wat een onzin dit…
  De jeugd krijgt eindelijk een prachtkans.
  Teveel geld ? Natuurlijk niet
  Een CC. moet er komen! Eindelijk Zaandam op de kaart!
  Doorzetten en steun dat Cluster!

  • jeroen

   Zaandam staat 200 jaar op de kaart houw eens op met dat domme papagaai gelul. En als het nog niet helemaal op de kaart stond staat zaandam er nu zeker goed op door het schiet incident we horen nu echt bij de TOP van de randstad!!!

  • a.voogd

   de jeugd krijgt een pracht kans maar dan wel op de plek waar de festivals plaats vinden.
   dus een poppodium op het Hembrugterrein en niet in een gebouw waar een buiten evenement niet
   mogelijk is

  • a.voogd

   leg uit wat je bedoelt!? want een poppodium verdient juist een maatpak en dat staat op het Hembrugterrein
   waar de festivals en evenementen plaatsvinden en niet in een afgesloten gebouw!

   • Diane

    Hoe komen jullie in godsnaam op het domme idee om een poppodium op het Hembrugterrein te bouwen!! Volstrekt niet in de loop. Behalve bij mooi weer in de zomer. Dat word pas geld wegsmijten! Denk na. Het cultuurcluster bij het station pakt juist de hele regio! Tel daarop dat een centraal punt binnen het gebouw een poppodium is. De beste kansen op aanloop vind je hier. Wie heeft die oerrrrdomme suggestie verzonnen? Past volstrekt niet meer binnen deze tijd