Motie ‘Stoppen met Cultuurcluster’ opnieuw ingediend


De Orkaan 16-5-2018
Oppositiepartijen POV, DZ, PVV, SP, PvdD en DENK hebben hun ‘anti-cultuurcluster-motie’ opnieuw ingediend. Op donderdag 17 mei moet over de motie gestemd worden.
De partijen willen afdwingen om “alle voorbereidingen met betrekking op de bouw en de toekomstige bouw van het cultuurcluster op de locatie Figaro volledig stop te zetten.”De motie zou eigenlijk tijdens de raadsvergadering van 8 mei behandeld worden (die datum staat nog steeds op de motie). Harrie van der Laan (POV) meldde op de valreep dat de motie werd ingetrokken en voor de vergadering van 17 mei op de agenda wordt gezet. De indieners wilden eerst juridisch advies inwinnen. Ook waren niet alle fracties compleet zodat er geen meerderheid zou zijn.

Samen hebben de partijen 16 zetels, maar met cultuurcluster-tegenstander ROSA komen ze op 20. ROSA zit echter in de coalitie die op dit moment gevormd wordt. Als de partij voorstemt, zet dat de onderhandelingen op scherp.

In de motie wordt verder gepleit om “per onmiddellijk te starten met een bouwkundige, architectonische en financiële heroriëntatie van de invulling van de locatie Figaro”, een onderzoek naar alternatieven dus.

Volgens de indieners zal “een gedegen onderzoek naar de invulling van de locatie Figaro een referendum overbodig maken en veel kosten besparen.”

Geen NS-claim?

Dat laatste is altijd betwist door de voorstanders die schermden met een claim van de NS bij het niet doorgaan, de indieners schrijven echter:

“Het niet bouwen van het cultuurcluster zal Zaanstad niet op een boete van NS komen [te staan] en opent de deur naar een hernieuwd overleg met de NS over de invulling van het terrein.

ROSA zit in een lastig parket. Voorstemmen zorgt voor ruzie in de nieuwe coalitie, tegenstemmen maakt de partij ongeloofwaardig bij de achterban (en zal tot interne ruzie met Kultuurklutsers De Bruin en Goldstein leiden). De suggestie om het cultuurcluster “in de prullenbak te gooien” is overigens eerder door ROSA geopperd.

Onbehoorlijk bestuur?

Als de motie wordt aangenomen (en wordt uitgevoerd) is het referendum van de baan. Het zou een curieus stukje onbehoorlijk bestuur zijn. Eerst wil de raad de bevolking zich uit laten spreken via een referendum, maar vindt dat nu plots niet nodig.

(Bij aannemen en uitvoeren zal De Orkaan in beroep gaan, het besluit ter vernietiging voordragen en vervolgens naar de rechter stappen om het toegezegde referendum door te laten gaan.)

Ook de voorstanders van het cultuurcluster hebben vreemde draaien gemaakt, eerst tegen (ondanks een positief advies van een commissie die ze zelf in het leven hadden geroepen), toen voor (onder druk van een uitspraak van de rechter) en nu zelfs warm voorstander.

De huidige voorbereidingen bestaan uit het begeleiden van de aanbesteding en het werven van een Cultuurhuis-strateeg, de aanleiding voor de partijen om de motie in te dienen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.