De Stemwijzer en het Cultuurcluster: een fatale combinatie


De Orkaan 15-2-2018

Wie niet weet wat hij (m/v) moet stemmen op 21 maart kan een pijltje naar het stembiljet gooien en de kandidaat / partij kiezen die je raakt. Maar je kan ook de Stemwijzer invullen.

Gister deden we dat (pijlsnel) en vonden het wel geinig, maar na diverse reacties moesten we concluderen dat het bij de vraag over het Cultuurcluster behoorlijk misging.

Het Cultuurcluster is een hoofdpijndossier. Inmiddels is er € 36 miljoen gereserveerd maar of het gebouwd wordt blijft onzeker, de aanbesteding loopt nog en een referendum kan roet in het eten gooien. Dat er iets moet komen is wel duidelijk, dat is afgesproken met de NS, dus terugdraaien gaat niet, en ook een andere bestemming kost geld.

Maar wat is de stelling?

“De gemeente moet investeren in cultuurcentra verspreid over Zaanstad en niet in één cultuurcluster.”

Wat staat daar? Er wordt een keuze verondersteld: of Cultuurcluster of spreiding. Nogal wat partijen die voor het Cultuurcluster zijn hebben nadrukkelijk gezegd dat ook op andere plekken geïnvesteerd moet worden, een valse tegenstelling dus. Maar zelfs dan zou je verwachten dat de voorstanders van het Cultuurcluster (VVD, D66, PvdA, CU, ZVI, CDA en GL) tegen de stelling zijn en de rest voor.

Maar als je kijkt bij “wat vinden de partijen”, zie je heel wat anders: alleen VVD, D66 en CDA zijn voor. En PVV, want, zo schrijft de partij: “De PVV is tegen elke cultuursubsidie dus ook die voor het cultuurcluster.” Dus de PVV is voor investeren in spreiding van cultuurcentra en tegen elke vorm van cultuursubsidie. DAT KAN DUS NIET (sorry voor de hoofdletters).

D66 is tegen de stelling maar schrijft in haar toelichting:

“We moeten investeren in een toonaangevend Cultuurhuis dat vanuit het centrum cultuur laat doordringen tot alle haarvaten van de samenleving. Cultuur behoort in alle dorpen van Zaanstad een belangrijke plek te hebben. D66 wil meer geld uitgeven aan cultuur in heel Zaanstad”.

Ze is dus ook voor de stelling. EN DAT KAN DUS NIET. (Ook het CDA laat zich in soortgelijke bewoordingen uit.)

De PvdA is voor de stelling, maar gebruikt dezelfde argumenten als D66 en CDA die tegen zijn.

“De PvdA is groot voorstander van een Cultuurhuis (…) En natuurlijk moet de gemeente blijven investeren in cultuur in andere delen van de gemeente.”

Het zelfde geldt voor GroenLinks: voor het ‘cultuurhuis’, “maar ook elders in de stad moeten culturele basisvoorzieningen goed op orde zijn.” Waar D66 en CDA met zo’n verhaal tegen zijn, zijn GroenLinks, PvdA, CU en ZVI voor. DAT KAN DUS NIET.

De Stemwijzer bevat nog 29 andere stellingen (2 parkeerplaatsen per woning? Bouwen in het groen? Gratis schoolzwemmen? Vuurwerkverbod? Openingstijden café’s…) waar het aanzienlijk beter gaat. Maar uitgerekend bij het belangrijkste punt voor de komende coalitie-onderhandelingen gaat het fundamenteel fout.

De partijen hebben zelf de onderwerpen, stellingen en standpunten aangeleverd. Zaanstad betaalt de Stemwijzer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.