Gitaardocent verwacht nee tegen cultuurcluster Zaanstad


Noordhollands Dagblad Zaanstreek 11-6-2018 Dorien Knijnenberg
Gitaardocent verwacht nee tegen cultuurcluster Zaanstad

Gitaardocent Recai Varli wil goed muziekonderwijs.

Muziekleraar en SP’er Recai Varli uit Assendelft is medeverantwoordelijk voor het verzamelen van de duizenden handtekeningen die het referendum voor het Zaanse cultuurcluster mogelijk maken. Hij verwacht een nee als uitslag.

Varli raakte overspannen toen hij zijn vaste baan bij Fluxus als gitaardocent verloor.

Als zzp’er miste hij zijn ww-recht, pensioenrecht en werden muzieklessen duurder. Het aantal leerlingen daalde en Varli’s inkomsten ook. Alles bij elkaar gaf te veel stress. De Assendelver vindt het niet alleen jammer voor hem als docent.

Ook voor de regionale cultuur vindt hij het zonde dat de muziekdocenten zzp’er zijn geworden.

,,Als de docenten ontevreden zijn, kan het culturele leven nooit bloeien’’, zegt hij. De muziekleraar kijkt ervan op dat de gemeente wil investeren in een gebouw voor de cultuur, maar weinig geld investeert in de cultuur zelf.

Hij vreest dat de interesse in muzieklessen verder afneemt als Fluxus straks in het cultuurcluster zit. ,,Nu zitten we verspreid door de gemeente, in buurthuizen bijvoorbeeld, waardoor we voor iedereen dichtbij zijn. Straks moeten ouders hun kind naar Zaandam brengen, wat extra moeite kost. En dan moet de auto worden geparkeerd in de dure parkeergarage. Het is geen uitnodiging voor het muziekonderwijs.’’

Fluxusdirecteur Otto Berg bestrijdt de uitspraak. Hij zegt dat Fluxus op andere plekken, zoals de buurthuizen, actief blijft.

Varli speelt niet alleen de gewone gitaar, maar ook de saz, een traditionele gitaar uit zijn thuisland Turkije. ,,Als ik in mineur ben, speel ik muziek en voel ik mij beter.’’

Varli gunt het andere mensen ook om zich op deze manier te kunnen uiten. Dat kan volgens hem alleen met goede muzieklessen.

De Assendelver denkt dat voor het referendum op woensdag 20 juni dertig procent van de stemgerechtigden opdaagt. De gemeenteraad neemt de uitslag dan serieus. Varli verwacht dat de meerderheid tegen stemt.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.