Campagnes voor referendum over Cultuurcluster maar langzaam op stoom


zaanstad.nieuws.nl 
De ‘huiskamer’ van het Cultuurcluster.
Foto: MVRDV Architecten

De campagnes van voor- en tegenstanders van het Cultuurcluster beginnen langzamerhand zichtbaar te worden en dat is, met het referendum al op 20 juni, rijkelijk aan de late kant. En hoewel er dus tijd genoeg was, doet een enkele activiteit denken aan de beruchte rode busvan de Britse Brexit-fans: slogans zonder enig fundament.

De posters in de tweet zijn een pro-activiteit van poppodium de FluX, nu nog gehuisvest in een pand dat is verkocht en dat op 1 januari 2019 leeg opgeleverd moet worden. Een andere stek vinden is nog niet zo gemakkelijk, zelfs geen tijdelijke met zicht op een latere verhuizing naar het Cultuurcluster.

Anti-karavaan

Een tegengesteld geluid komt van de organisator van een ‘culturele karavaan’ die komende zaterdag 16 juni om 11:00 uur vanaf De Groote Weiver in Wormerveer naar de beoogde plek voor het cultuurverzamelgebouw trekt. Jan Hekman van De Groote Weiver – dat ook al kampt met huisvestingszorgen vanwege woningbouwplannen – is tegen ‘een peperduur cluster op een onhandig punt’.

Kostenplaatje

Zaanstad heeft fantastische gebouwen, deels monumentaal, waar een te gek podium kan worden gemaakt,’ zegt Hekman. ‘Zeker voor het podium van maximaal 600 personen dat nu in de planning staat.’ Een kostenplaatje hangt hij daar echter niet aan – en dat kan ook helemaal niet zonder gedegen onderzoeken en berekeningen, maar het maakt het kostenargument van de tegenstanders wel wat obligaat. Want wie garandeert dat het verbouwen van monumenten op den duur goedkoper uitvalt?

Aan de muzikale optocht wordt in elk geval deelgenomen door Vinyl Voodoo, actiegroep KultuurKlutser, The Creative Factory, individuele artiesten en culturele instellingen. Actuele informatie over de route, deelnemers en culturele stops is te vinden op het Facebookevenement De Zaanse Cultuur Manifestatie.

Informatiebijeenkomst BWZ

De BWZ, de belangenvereniging voor alle (Zaanse) uitkeringsgerechtigden,houdt dinsdag 12 juni een informatiebijeenkomst waarop onder meer aan de orde komt wat de bundeling van culturele activiteiten in een enkel gebouw in Zaandam betekent voor niet-werkenden en of cultuur voor hen op deze manier nog wel bereikbaar blijft.

Er zijn een voor- en een tegenstander van het Cultuurcluster uitgenodigd, en een neutrale gespreksleider om de discussie in goede banen te leiden. De bijeenkomst is dinsdag van 11:00 tot 12:15 uur (koffie vanaf 10:00 uur) in het BWZ-gebouw aan de Pinkstraat 14 in Koog aan de Zaan.

Ingezonden meningen

Nieuwssite De Orkaan, die geld van de gemeente vroeg en kreeg voor een neutrale campagneactiviteit, stelt ‘voorstanders, tegenstanders, omwonenden, leerlingen van de muziekschool, ouders van RTVZaan-DJ’s, bezorgde burgers, blijde burgers, wanhopige wethouders, wollige wethouders, creatieve individuen met een geheel eigen sound, kleurloze meelopers, amateuristische experts en alwetende amateurs’ in de gelegenheid om een op schrift gestelde mening in te zenden.

In de week van 13 tot en met 20 juni plaatst De Orkaan dagelijks maximaal vier uitingen over het Cultuurcluster. De tekst is niet aan een bepaalde lengte gebonden en ook filmpjes zijn hier welkom.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.