Afblazen Cultuurcluster lijkt stap dichterbij gekomen


Radio & TV Zaanstreek 17-5-2018

Cultuurcluster hangt aan zijden draadje

ZAANSTAD – In de gemeenteraad donderdagavond werd gedebatteerd over een door de oppositie ingediende motie vreemd aan de dag waarin gevraagd wordt te stoppen met het Cultuurcluster. Alle oppositiepartijen, met uitzondering van GroenLinks hebben de motie ondertekend. Na een schorsing aan het eind van het debat besloten de oppositiepartijen de motie aan te houden. De motie wordt zeker opnieuw ingediend, stelde Harrie van der Laan van de Partij voor Ouderen en Veiligheid.

Burgemeester Jan Hamming pleitte ervoor om het referendum te laten doorgaan. Alle besluiten met betrekking tot het Cultuurcluster zijn opgeschort en voortgang hangt af van de vraag hoe de gemeenteraad omgaat met de uitkomst van het referendum. In juni worden daarover besluiten genomen. Hamming vond het eigenlijk niet kunnen dat je nu al een motie in stemming brengt die ervoor pleit om helemaal te stoppen met het Cultuurcluster, terwijl in april nog het van groot belang gevonden werd dat de inwoners een stem hierover moeten uitbrengen.

Die stellingname kwam nadat sleutelpartij ROSA bij mondde van haar fractievoorzitter Ruud Pauw klip en klaar stelde dat zijn partij tegen het Cultuurcluster is, dat altijd was en dat ook zal blijven. Hij onthulde dat ROSA vóór de besluitvorming in de raad over een referendum al een motie had klaar liggen die in zijn consequenties erg leek op de motie die nu door de oppositiepartijen voorlag. Alleen ROSA heeft hem destijds niet ingediend omdat toen nog niet duidelijk was of er voldoende support voor was. Dus werd toen gekozen om voluit voor het referendum te gaan. Maar, ROSA blijft tegen het cultuurhuis, en gelet op de stellingname tot nu toe is het hoogst onwaarschijnlijk dat van dit standpunt zal worden afgeweken, ook als in juni blijkt dat de inwoners van de stad voor zo’n cultuurhuis zijn.

Wanneer de motie opnieuw wordt ingediend is nog onduidelijk, maar Van der Laan van de (POV) liet er geen onzekerheid over bestaan dat de motie tegen het Cultuurcluster opnieuw zal worden ingediend. Voor de hand ligt dat dit in de raadsvergadering zal zijn waar over de uitslag van het referendum zal worden gedebatteerd.

De motie tegen het cultuurcluster werd ondertekend door de Partij voor Ouderen en Veiligheid, Democratisch Zaanstad, DENK, SP, PVV en de Partij voor de Dieren.

Coalitie

ROSA is met VVD, PvdA, CDA, D66 en ChristenUnie in onderhandeling over de vorming van een nieuwe coalitie. Het is niet duidelijk of houding van ROSA ten aanzien van het Cultuurcluster (als enige van de potentiële coalitiepartners tegen) consequenties heeft voor de coalitievorming.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.