Rob Carpentier wees ons op onderstaand artikel in de Volkskrant van 22 juni j.l.
Het ROC Leiden in staat van faillissement….
Veel te dure panden bij NS-stations…
Ik zie alweer parallellen met Zaanstad…
Rob Carpentier wees ons op onderstaand artikel in de Volkskrant van 22 juni j.l.
Het ROC Leiden in staat van faillissement….
Veel te dure panden bij NS-stations…
Ik zie alweer parallellen met Zaanstad…
Ja maar wat is dat nou voor een vergelijkingsmateriaal? Koeien met paarden.. Zo kan ik ook het vuurtje opstoken.
De belangrijkste overeenkomst is dat er ook daar, wellicht onnodig, is gekozen om op de duurste grond bij het station te bouwen, met alle (financiele) gevolgen van dien…
Tsjee Peter dat is nog helemaal niet gezegd of bepaald! Dat zijn veronderstellingen. En vanuit de veronderstelling groeit deze stemmingsmakerij. Dit in plaats van achter een gebouw te scharen waarin cultuur vanuit hier landelijk op de kaart gezet kan worden.
Dat is wel degelijk gezegd en bepaald. Dat is precies de reden waarom de NS de Gemeente aan de (buiten de culturele instellingen om) gemaakte afspraken houdt. Dit zijn gegarandeerd hoge inkomsten voor de NS. Er is bepaald dat de grond eigendom van de NS blijft, waardoor er (tot in lengte van dagen?) een hoge erfpacht betaald moet worden.
T.a.v. de landelijke uitstraling. Dat heeft het ontwerp misschien wel, maar de (geplande) culturele invulling niet.
In het plan van eisen biedt de popzaal ruimte aan 500 bezoekers. Ik heb begrepen dat dat zelfs al verlaagd is naar maximaal 400. Daar zet je heus geen concerten neer met een landelijke uitstraling.
De ervaring van andere cultuurclusters met poppodia, zoals bijvoorbeeld het Energiehuis in Dordrecht, leert ook dat de inkomsten moeten komen van de grotere concerten in zalen met minstens 800 bezoekers. Een kleine zaal. is leuk voor erbij, voor de onbekendere- en plaatselijke bands, maar kost alleen maar (subsidie)geld. Dat is op zich niet erg (juist die bands hebben evengoed een podium nodig), maar het helpt niet als je 2,6 miljoen exploitatiekosten per jaar moet opbrengen(!)
Landelijke uitstraling van Fluxus, de Bieb of het Filmhuis verwacht ik evenmin.
Beste Peter,
Het gaat om het totaal. De optelsom en gezamenlijke programma’s werken wel. Mits goed afgestemd binnen de regio en met de buren als gemeente en winkeliers.
Zalen van 800 bezoekers zijn tegenwoordig buiten de grote steden te hoog gegrepen. Bands die voorheen 800 mensen trokken hebben nu max 500 mensen. Dat is lonend geworden.
In het land zie je poppodia reduceren. Maar daar gaat het niet om. Als je onderscheidenheid bewerkstelligt binnen je gemeente dan liggen er kansen. Niet alleen maar focussen op films, bandjes en dance. Zoek het in activiteiten die elkaar raken. ECI, Gebouw T en Meerse/Duycker zijn prachtige voorbeelden die wel werken. En idd regio bandjes los boeken heeft geen zin meer. Ze bundelen en uitwisselen wel.
Beste Erwin,
Als je werkelijk denkt dat de door jou genoemde voorbeelden (ECI, Gebouw T en Meerse/Duycker) lonend zijn, lees dan even hun (financiele) jaarverslagen er op na. En mijn stukje over het “succes” van andere cultuurclusters
Heb ik gedaan. Ach weet je? Amstelveen p60, naast de bieb en daarnaast de schouwburg. Allemaal aan 1 centraal gelegen plein in het stadshart. Onder het juk van A’dam. Vergelijkbaar met Zaandam. Het is hard werken maar ze gaan goed daar. Cultuurclustering ten top. En het bestaat veel langer als Hoofddorp. Echt geloof me je word echt niet zomaar kernpodium daar. Dan zijn er nog ‘inthemiddleofnowhere’ cultuurhuizen als in Ottersum en Winschoten. Gaat ook hardstikke goed daar. Zal ik nog even doorgaan? Of wil je dat ik alle succesvolle projecten opnoem? Geloof me nou de missers zijn echt in de minderheid. En Zaandam is geen misser. Het CC hier gaat juist bruisen!
Even kijken dan naar het P60 Jaarverslag:
StichtinG P60 presenteert hierbij het jaarverslag 2014. Hieronder volgt een samenvatting van de belangrijkste cijfers.
Resultaat 2014
P60 heeft 2014 met een negatief resultaat afgesloten (€-48.336).
Oorzaken zijn verzwakking van de concurrentiepositie (poppodia
in de regio krijgen meer subsidie), meer festivals, veranderende
muziekmarkt (bekende bands doen alleen nog festivals en grote
podia aan), de nieuwe alcoholwet (nix <18 jaar) en daling van
de koopkracht bij jongeren (door o.a. werkloosheid en wijziging
studiefinanciering).
En De Roepaen ontslaat z’n directeur op economische gronden zegt mij ook het een en ander…
Oh en jaarverslagen / resultaten van Cultuurhuis de Klinker in Winschoten zijn er nog helemaal niet. Het ding is namelijk pas in maart 2015 (in de huidige samenstelling) geopend.
Als je inderdaad nog even door wil gaan met voorbeelden, wil je dan wel eerst even CHECKEN of het inderdaad (vast staat dat het) succesvolle projecten zijn?
De status ‘kernpodium’ krijg je niet zomaar. Het betekent dat je aan strenge selectievoorwaarden voldoet zoals een professionele organisatie, voldoende concerten, voldoende bezoekersaantallen, een brede programmering en nog veel meer. Kernpodia ontvangen subsidie voor programmering van Nederlandse acts. Met deze regeling wordt het popklimaat in Nederland gestimuleerd en zijn zalen beter in staat ook risicovolle acts te boeken.
woensdag 6 aug 2014 Afbeelding bij nieuwsitem ‘Stem van Dordt: Poppodium Bibelot groot succes in Energiehuis Dordrecht’
DORDRECHT – Poppodium Bibelot is een groot succes in het Energiehuis in Dordrecht. Inmiddels is Bibelot het grootste poppodium van Zuid-West Nederland. Dit bericht vandaag Piet de Meer in een verhaal in de Stem van Dordt. Bibelot trekt nu heel vaak volle zalen, luidt de kop boven het artikel.
Bibelot begon in 1967 als sociëteit in de wijk Crabbehof en ging in 1968 naar het Steegoversloot 34. In 1981 volgde de verhuizing naar de voormalige RK kerk aan de Wijnstraat. ,,Sinds de verhuizing uit de Bonifatiuskerk is er veel veranderd”, concludeert Piet de Meer. Meer in de Stem.
Het nieuwe Bibelot seizoen begint op 30 augustus.
In 2017 kan Bibelot het vijftig jarig bestaan vieren.
(bericht uit de Stem van Dordt van journalist Piet de Meer)
ORDRECHT – Bibelot is in het Energiehuis uitgegroeid tot het grootste Poppodium van Zuid-West Nederland. Sinds de verhuizing vanuit de Bonifatiuskerk is er veel veranderd.
De Jeugd van Tegenwoordig gaf eerder dit jaar een geweldig concert en zorgde bij Bibelot voor een uitverkocht huis. Foto: Marc de Jong
De Jeugd van Tegenwoordig gaf eerder dit
jaar een geweldig concert en zorgde bij
Bibelot voor een uitverkocht huis. Foto:
Marc de Jong
Met de twee zalen Power Stage en Main Stage zijn er meer mogelijkheden.
Bovendien zorgden tal van topartiesten voor een uitverkocht huis en was het publiek vaak uitzinnig. “Dit eerste jaar in het Energiehuis was echt knallen”, zegt Lonneke Ziemerink, die de marketing verzorgt bij Bibelot.
Bovendien kon het publiek kennismaken met veel betere faciliteiten en is de techniek en dus ook de akoestiek sterk verbeterd.
Kane
Bibelot trok regelmatig volle zalen. Natuurlijk met topband Kane, tweemaal een uitverkocht huis. “Ze wilden zelf heel graag naar Bibelot komen.
Ze vonden het allemaal geweldig: het publiek in extase en de hele ambiance”, zegt Lonneke. UB 40 trok twee avonden een volle bak en het was een grootse happening.
Ook Blöf kwam terug in Bibelot en trok een volle zaal samen met Dordtenaar Nielson als speciale gast.
En er waren mooie optredens van John Mayall, Niels Geusebroek en Douwe Bob.
Kensington
Natuurlijk zijn er wensen voor het nieuwe seizoen, waarvan de aftrap op 30 augustus is. Lonneke: “We willen De Staat graag terug laten keren. Dit jaar hadden ze al een volle zaal en ze komen met een nieuw album. Ook Kensington kan terug komen. Vorige keer in de kleine zaal en ze kunnen nu de grote zaal vol spelen.”
Deze boekingen zijn nog niet zeker. In elk geval komen in het nieuwe seizoen: Waylon, Chef’Special, Jett Rebel en Di-rect.
De Dijk komt ook weer terug en presenteert meteen het nieuwe album. Ook Nielson komt weer in Bibelot met een speciale eindejaarsshow met de verrassingen. Ook andere bands als De Kik zorgden voor een flitsend optreden.
Hiphop
Op het gebied van hiphop waren er ook successen. “De Jeugd van Tegenwoordig, Yellow Claw en The Partysquad stonden voor een volle zaal. In het nieuwe seizoen blijven we hiphop en dance op het programma plaatsen.
Met onder meer Mr. Polska, Gers Pardoel en Kraantje Pappie. The Opposites willen we heel graag in Bibelot hebben, maar dat is nog niet gelukt.
Ze hebben de Popprijs gewonnen, dus zijn zeer gewild. We proberen The Opposites met hun nieuwe toer naar Dordrecht te halen.” Ook metal staat geregeld op de muziekagenda.
Festivals
“We willen graag Epica in huis halen in het nieuwe seizoen.” Bibelot wil de komende tijd de samenwerking verder uitbreiden. “In elk geval met de Popcentrale, die optredens in Talent Stage verzorgen. En ook met andere podia zoals Dolhuis en Merz.
Ook met festivals als Big Rivers en Wantijpop willen we nauwer samenwerken, zodat we met elkaar een breed programma kunnen aanbieden”, aldus Lonneke Ziemerink.
Deel dit artikel via je: ‘Stem van Dordt: Poppodium Bibelot groot succes in Energiehuis Dordrecht’ delen via Twitter ‘Stem van Dordt: Poppodium Bibelot groot succes in Energiehuis Dordrecht’ delen via LinkedIn ‘Stem van Dordt: Poppodium Bibelot groot succes in Energiehuis Dordrecht’ delen via Facebook
Ik weet het Erwin, maar die populaire top bands gaan niet passen en geprogrammeerd worden in het popzaaltje voor 400 á 500 bezoekers in De Zaanse Huiskamer. Zoals gezegd “subsidieren” dit soort concerten daar op de Mainstage (voor 800 bezoekers) in het Energiehuis hun minder succesvolle en kleinere concerten op de Power Stage (max.400 bezoekers).
En zelfs al kregen we een groter poppodium, concureren met Amsterdam, dat op 12 minuten treinafstand ligt, heeft geen zin….