Verhuizen naar Cultuurcluster of anders geen subsidie?


VOLGENS WETHOUDER WEL EEN OPTIE, MAAR GEEN DREIGEMENT

Radio & Tv Zaanstreek 22-5-2018

Beelden uit het SBS6-programma ‘Van Onze Centen’

ZAANSTAD – Er is wel gesproken over een mogelijke intrekking van de subsidie als de cultuurclubs niet zouden meewerken aan een verhuizing naar het Cultuurcluster. Maar het was geen dreigement. Dat zei wethouder Sanna Munnikendam in het SBS6-programma ‘Van Onze Centen’ dat afgelopen maandag werd uitgezonden. Onderwerp: het peperdure ‘cultuurhuis’ dat naast het station van Zaandam gebouwd moet worden. Dat gebouw wordt nu al begroot op zo’n 48 – 50 miljoen euro.

Stok achter de deur

Een opvallende uitspraak van de wethouder, omdat tot nu toe alleen het vermoeden bestond dat de Bieb, FluXus, het Filmhuis, De Flux en de lokale omroep geen keuze kregen om te blijven zitten waar ze zaten: in gebouwen die betaalbaar zijn, of zelfs historie ademen. Welke club zal zich hebben durven verzetten tegen de verhuizing als de consequentie daarvan zou kunnen zijn het intrekken van de subsidie? Het feit dat het als optie is genoemd moet voldoende angst hebben ingeboezemd om tot volledige medewerking over te gaan, want het zou zo maar kunnen dat die stok achter de deur te voorschijn wordt gehaald om een mep mee uit te delen. Geen club zal het toegeven, want de rijen zijn gesloten, de neuzen wijzen naar een kant, het dansje is hetzelfde en het lijkt welhaast een EO-landdag van blijmoedigheid over dat g-e-w-e-l-d-i-g-e  pand. Sterker er zijn clubs die vrijwillige medewerkers min of meer verbieden met een commentaar op het cluster naar buiten te treden. Wat je met ‘chantage’ al niet kan bereiken.

Niet klaar mee

Niet verbazingwekkend dat bijvoorbeeld door de Partij voor Ouderen en Veiligheid (op Facebook) en Democratisch Zaanstad (in het programma) stevig wordt gereageerd. “Schandalig, wij zijn daar nog niet klaar mee,” schrijft de POV op haar Facebookpagina, waarmee de partij het vooral heeft gemunt op de wethouder van cultuur. Zaanstad heeft 500 miljoen schuld. “Dan kan die 50 miljoen er toch ook wel bij”, schrijft de POV cynisch. En dat Zaanstad er niet zo’n punt van lijkt te maken blijkt uit de reactie van de wethouder, die de financiering van het ‘cultuurhuis’ vergelijkt met het afsluiten van een hypotheek voor een woning. Zaanstad gaat dat netjes lenen en afbetalen.

Of de inwoners van Zaanstad het met de voorgenomen bouw van een cultuurcluster eens zijn moet nog blijken. Op 20 juni wordt een referendum gehouden en dan mag de inwoner ja of nee zeggen tegen het cultuurcluster. De subsidies voor de campagnes zijn verstrekt. De schuttersputjes kunnen gegraven worden.

Het SBS6-programma ‘Van Onze Centen’ kan je via de volgende link bekijken: Van Onze Centen. Het onderdeel over het Cultuurcluster start op ongeveer 17 minuten.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.