ROSA luidt de noodklok: stop de verkoop van de kerken!


De Orkaan 7-6-2018
Het college van Kerkrentmeesters van Protestantse Gemeente te Zaandam heeft partijen uitgenodigd om een plan in te dienen voor de koop van De Westzijderkerk (Bullekerk) en de Noorderkerk.

De datum van inschrijving sluit op 20 juni van dit jaar. Die sluitingsdatum valt precies samen met de datum van het referendum over de komst van een Cultuurcluster in Zaandam.

Ruud Pauw van ROSA vraagt de kerken met klem de datum op te schorten:

‘De vlag hangt er heel anders bij dan in de vorige collegeperiode. Zoals het er nu naar uit ziet, zou een culturele invulling van een van de kerken goed in de veranderende visie passen. ’

In februari vorig jaar schreef de kerkenraad een brief aan de raad waarin zij aangaven dat Zaanstad de meest aangewezen partij is om de Bullekerk (rijksmonument met een orgel uit 1711) te kopen. De iconische kerk zou een prachtig alternatief voor of aanvulling op) het Cultuurcluster zijn:

In relatie tot de verwoede discussie rondom een eventueel nieuw cultuurcentrum op, een nog onvoltooid deel van het plan Inverdan, wijzen wij er graag op dat de Bullekerk vanwege haar uitstekende akoestiek en ligging opgang heeft gemaakt als concertzaal, voor dit doel ontdekt door het internationaal gevierde Orkest van de 18e eeuw.

De suggestie sloeg dood bij het vorige college, dat het oog op het nieuw te bouwen cultuurcluster bij station Zaandam had, maar dit wordt met de nieuwe samenstelling van de raad misschien een heel ander verhaal. Pauw:

‘Wij zien heel goed de waarde van deze gebouwen. Dan hebben we het niet alleen over de verantwoordelijkheid voor ons erfgoed, maar ook over de mogelijkheden voor een rijke, culturele invulling. 20 juni komt als datum net te vroeg, maar we zouden graag in gesprek gaan over de mogelijkheden!’

Marjorie Verhoek, programmamanager Erfgoed van de gemeente heeft inmiddels aangegeven contact te zoeken met het college van Kerkrentmeesters van Protestantse Gemeente Zaandam.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.