POV doet beroep op WOB om ontvangers gemeentegeld te kunnen identificeren


De POV wil meer transparantie, het stadhuis kiest voor privacy. Wat vindt de rechter?
De POV wil meer transparantie, het stadhuis kiest voor privacy. Wat vindt de rechter?
Foto: PxHere

De POV grijpt naar een zwaarder middel om boven water te krijgen wie er precies geld van de gemeente hebben gekregen om campagne te voeren in de aanloop naar het referendum over het Cultuurcluster en wat daarmee is gedaan. Fractievoorzitter Harrie van der Laan gaat nu een beroep doen op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB).

Van der Laan noemt het ‘zeer vreemd’ dat de ambtelijke organisatie van mening is dat subsidieontvangers anoniem moeten blijven op grond van de privacywetgeving (Algemene verordening gegevensbescherming, kortweg AVG). ‘De campagnevoerders hebben niet toegestemd in het openbaar maken van hun persoonsgegevens bij het toekenning van financiële ondersteuning, noch was dat een voorwaarde voor het toekennen van die ondersteuning,’ aldus de gemeente. Dat zint Van der Laan allerminst: ‘Het verstrekken van subsidie is nooit anoniem. Dat de aanvragers van de subsidie zich niet bekend willen maken is op zich al bedenkelijk,’ antwoordt hij. De 44.000 euro die werd toegekend is als volgt verdeeld:

De Partij voor Ouderen en Veiligheid schrijft benieuwd te zijn wat een rechtbank hierover zal beslissen: heeft de controlerende taak vande gemeenteraad in dit geval voorrang of de privacy van de financiële steun aanvragende burger. Op het stadhuis wordt duidelijk voor het laatste gekozen: ‘De vraag die gesteld was ging over de hoogte van de subsidie en de doelen waarvoor die was toegekend. Daarvoor is het niet noodzakelijk dat de identificerende informatie over personen werd verstrekt.’

Geheimhouding

Mocht de gemeenteraad toch vinden dat ze toch dient te weten hoeveel campagnegeld naar wie ging dan kan dat, maar dan onder geheimhouding. Daar zegt Van der Laan niets mee op te schieten: ‘Daar heeft de inwoner van Zaanstad niets aan.’ En: ‘Dat de gemeente Zaanstad zich telkens verschuilt achter geheimhouding hindert mij in het uitvoeren van mijn controlerende taak en dat is zeer storend.’

De POV is bovendien van mening dat het anoniem opnemen van ontvangers van gemeentesubsidies in een openbaar register geen enkel nut heeft. Dat onderwerp wil de partij spoedig op de agenda van het Zaanstad Beraad zien te krijgen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.