Op pijnbank over cultuurhuis Zaanstad


Noord Hollands Dagblad 12-01-2018

De gemeenteraad zweet peentjes over de vraag wat te doen met het cultuurcluster en het referendum. Donderdag kwamen de raadsleden niet verder dan het inventariseren van mogelijkheden.
De rechter heeft het besluit van de raad afgewezen om geen referendum te houden over het cultuurhuis. Het pijnlijke is dat de aanbesteding al loopt en er in deze situatie geen aannemer te vinden zal zijn die het wil bouwen voor de prijs die Zaanstad in gedachten heeft. Met de onzekerheid over de aanvangsdatum of zelfs een opgelegde bouwstop, zal elke ontwikkelaar z’n minst een groot risico incalculeren. Geschat wordt een extra van twee miljoen.

De snelste weg naar zekerheid is meteen ook de meest bizarre route. Ambtenaren van Zaanstad schetsten een uitweg uit de impasse die gaat via het zelf helpen bij het aanvragen van het referendum van actiegroep Kultuurklutser en vervolgens dat verzoek af te wijzen. Het weigeren van een voldragen verzoek zou eenvoudiger zijn dan het repareren van het door de rechter bekritiseerde besluit dat de raad eerder nam.

Uitleggen

De raadsleden Harrie van der Laan (POV) en Maikel Kat (partij Kat) verheugen zich nu al op de uitleg die de fracties aan zo’n besluit geven, in de aanloop naar de verkiezingen. Zij konden het ook niet nalaten om de verantwoordelijke partijen voor te houden dat zij dit hele drama over zichzelf hebben afgeroepen.

Elk scenario dat de ambtenaren schetsten heeft risico’s in zich en zorgt voor vertraging. Maar elk scenario is ook gericht op het omzeilen van een referendum.

De snelste weg naar duidelijkheid is wellicht om een referendum te houden tegelijk met de raadsverkiezingen. Dan is er op 21 maart een uitslag en kan de nieuwe gemeenteraad meteen besluiten wat te doen met die raadgeving. Jan de Vries (D66), na de vergadering: ,,Dat kan de snelste manier zijn. Misschien komen we daar wel op uit. Wat ik er op tegen heb is dat naar mijn idee het referendum misbruikt wordt om in een laat stadium van het cultuurcluster af te komen.’’

Ondertussen zit Jan de Bruin van Kultuurklutser met een heel ander probleem. ,,Ik ben bang dat ik straks bekend sta als de man die er voor gezorgd heeft dat het cultuurcluster miljoenen extra heeft gekost. Dat is niet terecht, want ik protesteer er al jaren tegen.’’

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.