Ook Wijkoverleg Oud West keert zich tegen het CultuurclusterLaatste update: 09-02-2018 15:50
Door 
Foto: MVRDV Architecten

Wijkoverleg Oud West ziet niets in de bouw van het 34 miljoen euro kostende Cultuurcluster op een plek die alleen met het openbaar vervoer gemakkelijk te bereiken is. Dat heeft de vereniging het college per brief laten weten.

Ze noemt het cultuurcentrum ‘niet wezenlijk noodzakelijk’, nu ‘de huidige karakteristieke locaties van de verschillende activiteiten op dit gebied behoorlijk functioneren’. En is tegelijkertijd bang voor de ‘gaten’ die zo’n grootschalige voorziening in het centrum van Zaandam zou kunnen achterlaten.

‘Spoor van leegstand’

‘Wij zien ook de grote aantrekkende kracht die zo’n Cultuurcluster voor het centrum gaat zorgen. Maar juist die aantrekkende kracht vrezen wij, daar door die aanzuigende werking een spoor van leegstand in onze wijk en aan de Oostzijde (vooral de Fabriek) zal trekken. Met veel moeite heeft men de ruimte van de Verkadefabriek een invulling kunnen geven, die daardoor een bron is geworden van activiteit. Nu dat gaat wegvallen, samen met het gebouw FluXus, het schoolgebouw Et Buut en Westerkim en het toch al teruglopende winkel- en kantorenstand in de Westzijde maken wij ons grote zorgen om het woon- en leefklimaat in onze wijk,’ schrijft het bestuur.

Het wijkoverleg pleit voor het handhaven van ‘de kleine cultuur’ in de wijken en hekelt en passant de besluitvorming: tot nu toe geen referendum en een ondoorzichtig proces zonder een helder ontwikkeld idee. ‘Onderweg had de gemeenteraad geen helder zicht op datgene waarmee zij akkoord ging,’ is de analyse van de bewonersvereniging van Oud West.

Kultuurklutser

Door de actiegroep Kultuurklutser zijn inmiddels 3718 van benodigde 5000 handtekeningen voor een verzoek tot het houden van een referendum over de extra uitgave van 7,7 miljoen euro voor de bouw van het cultuurverzamelgebouw binnengehaald.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.