NHD 30-11-2016: Nu of nooit voor de Kultuurklutsers 1


bron: Het Noord Hollands Dagblad 30-11-2016

Nu of nooit voor de Zaanse Kultuurklutsers

ZAANSTAD – De actiegroep Kultuurklutser gaat zaterdag op de Gedempte Gracht handtekeningen inzamelen voor een referendum tegen het cultuurcluster.

Door Willemien Schenkeveld – 30-11-2016, 9:13 (Update 30-11-2016, 9:36)


Race tegen de tijd net rond de feestdagen

Net in de donkere dagen van het jaar, als mensen met hun hoofd zitten bij de kerstmaaltijd en vuurwerkpakketten, moet de actiegroep een laatste poging doen voor een referendum.

Op 22 december besluit de gemeenteraad over de gelden voor het Cultuurcluster. Daarmee is eindelijk het moment voor een referendumpoging aangebroken. Eerst gaat Kultuurklutser met 500 handtekeningen de referendumaanvraag aankondigen. Na 22 december moeten binnen zes weken 4500 handtekeningen worden ingezameld om het referendum af te dwingen.

Via www.kultuurklutser.nl werden de afgelopen anderhalf jaar zo’n 2600 digitale steunbetuigingen verzameld. Echter, die zijn niet rechtsgeldig. In Zaanstad moet een referendumaanvraag worden vergezeld van een papieren lijst met persoonsgegevens en handtekeningen. Zo is het in de meeste gemeenten geregeld. In onder meer Leiden is het wel mogelijk een referendum digitaal aan te vragen.

De actiegroep gaat de eerste handtekeningen zaterdag tussen 12 en 17 uur inzamelen, op de Gedempte Gracht, bij het paviljoen tegenover de Rozenhof. Ook liggen er de komende weken lijsten bij Jan de Bruin (Tuinstraat 12, Zaandam) en bij het glazeniersbedrijf van ROSA-raadslid Ruud Pauw (Zaanweg 60, Wormerveer). Ook kunnen mensen binnenkort op www.kultuurklutser.nl een lijst downloaden en printen.

Kultuurklutser verzet zich tegen het nieuwe cultuurhuis voor onder meer Fluxus, het filmhuis, de bibliotheek. Veel te duur en ondoelmatig, vindt Kultuurkluster. Ook de gemeenteraad is verdeeld.

Het tot nu toe enige Zaanse referendum was in 2001. Daarmee werd toen de bouw van een gevangenis in het Vijfhoekpark tegengehouden.

Downloaden (PDF, 75KB)


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “NHD 30-11-2016: Nu of nooit voor de Kultuurklutsers

  • jan de bruin

    Nu de Gemeenteraad van Zaanstad aan het Kultuurklutser het verzamelen van 5000 handtekeningen heeft
    toe gestaan roep ik iedereen,die tot nu toe digitaal getekend heeft, op om een handtekeningenlijst te downloaden. Als al die 2700 digitale ondersteuningen ieder vijf (5 !) handtekeningen ophalen kunnen we binnen de kortste keren het referendum aanvragen.
    Dus veel handen maken licht werk! Lijsten opsturen naar J. de Bruin, Tuinstraat 12, 1506VX Zaandam