NHD 3-2-2017: Cultuurcluster geen gelopen race: referendum mag


ZAANSTAD – Het leek een gelopen race maar over de bouw van het cultuurcluster van 35,9 miljoen euro bij het station in Zaandam mag een referendum worden gehouden. Tenminste dat adviseren twee hoogleraren die door de gemeenteraad in Zaanstad waren ingeschakeld om zich te buigen over die vraag, aangezien het college van mening was dat een referendum niet meer kon.

Door Ivo Laan – 3-2-2017, 20:07 (Update 3-2-2017, 20:07)


Advies hoogleraren: referendum markant cultuurgebouw mag

Volgens hoogleraren bestuursrecht Solke Munneke van de universiteit Groningen en Jon Schilder van de VU in Amsterdam heeft het college zelf steeds principiële keuzes over het cultuurcluster verschoven naar de toekomst. Daardoor is het niet redelijk is om nu te verwachten dat tegenstanders eerder in actie hadden moeten komen voor een referendum. De ontwikkeling van het markante cultuurgebouw waarin onder andere filmhuis De Fabriek, de bibliotheek, Fluxus, poppodium The Flux en Zaanradio komen zorgt onder inwoners in Zaanstad al langer voor een verhitte discussie.

Gesteggel

Het gesteggel tussen het college van burgemeester en wethouders en actiegroep Kultuurklutser met oppositiepartijen ROSA, SP, Democratisch Zaanstad, POV en ZIP ging de afgelopen tijd over de vraag of de komst van het cultuurcluster niet allang was besloten of dat het definitieve kredietbesluit het go of no-go moment was.

 Dat is van belang omdat volgens de referendumverordening er geen referenda gehouden mogen worden over besluiten die in het verleden genomen zijn. Anders zouden besluiten voortdurend vertraagd kunnen worden bij elke vervolgbeslissing en zou er steeds dezelfde discussie plaatsvinden.

Tegenstanders van een referendum dachten hun gelijk te halen door te wijzen op een raadsbesluit uit 2013. Toen ging de raad akkoord met de bouw van het cultuurcluster op locatie Figaro bij het station zoals was afgesproken met de NS. Alleen was er toen nog weinig concreets bekend over de precieze invulling en zijn vragen van politieke partijen naar de toekomst doorgeschoven.

De hoogleraren hebben de stapel raadsbesluiten nu geanalyseerd om te beoordelen of en wanneer er sprake was van een definitief besluit. Volgens voorstanders van een referendum is het definitieve besluit het raadsbesluit waarin wordt gevraagd om een kredietverhoging van 7,7 miljoen euro waarmee het totaalbedrag komt op een totaal van 35,9 miljoen euro.

Jan de Bruin van actiegroep Kultuurklutser die ijverde voor het referendum is blij met het advies van de hoogleraren. Het college van B en W met wethouder Dick Emmer van referendumpartij D66 voorop heeft een referendum altijd afgewezen. De Bruin: ,,Ze hebben zich steeds in allerlei bochten gewrongen om de bevolking verkeerd te informeren.’’ De Bruin zorgde voor de benodigde 500 handtekeningen op basis waarvan de gemeenteraad moet beslissen of er een referendum kan komen. Voor de duidelijkheid: dit is altijd een raadplegend referendum, dat betekent dat in theorie de raad de uitkomst nog naast zich neer kan leggen. Dit is alleen alleen niet gebruikelijk. Het college wil niet reageren omdat het advies is gericht aan de gemeenteraad, zegt een woordvoerder van de gemeente. ,,Het college wacht de discussie in de gemeenteraad af.’’

Fluitje

Het verzamelen van de handtekeningen is daarna doorgegaan. Op dit moment heeft Kultuurklutser 2700 handtekeningen opgehaald, zegt De Bruin. Als de raad instemt met een referendum dan heeft De Bruin zes weken de tijd om in totaal 5000 handtekeningen op te halen om het referendum echt door te laten gaan. Daar heeft De Bruin alle vertrouwen in. ,,Dat wordt een fluitje van een cent.’’ Die handtekeningen moeten wel van kiesgerechtigde inwoners van Zaanstad zijn.

Op 9 februari discussieert Zaanstad Beraad over de kwestie. Op 16 februari stemt de raad daarna over het referendum, tenzij de raad dan besluit om toch door te gaan met de bouw van het cultuurgebouw zonder volksraadpleging. Op dit moment is er een meerderheid vóór het cultuurcluster.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.