Lijmpoging Zaanstad over referendum


Noordhollands dagblad 19-1-2018
door Rob Zwart

PvdA en D66 in Zaanstad hopen dat een gesprek tussen Jan de Bruin van actiegroep Kultuurklutser, wethouder Sanna Munnikendam en directeur Otto Berg van Fluxus een uitweg biedt uit de impasse rondom het cultuurhuis en het referendum.

Dat is een van de twee concrete resultaten van het Zaanstad Beraad dat donderdag over het referendum praatte.

Het tweede is dat VVD en ZOG kiezen voor de variant waarin de actiegroep zes weken de tijd krijgt om de vijfduizend handtekeningen op te halen die nodig zijn om een geldig verzoek om een referendum te kunnen doen.

Wat D66, PvdA en GroenLinks volgende week doen als het gesprek niets oplevert, zeiden de beide woordvoerders niet. Tjeerd Pietersma (PvdA) noch Jan de Vries (D66) voelen voor een referendum en evenmin voor een juridische strijd.

Met name De Vries toonde zich bereid om daar iets voor te doen of te laten, al zei hij niet wat dat zou kunnen zijn. Die vraag legde hij neer bij de voorstanders van het referendum die tegelijk ook de tegenstanders van het cultuurcluster zijn.

Het werd een debat tussen partijen die bij voorkeur de kaarten tegen de borst hielden. PvdA, D66 en GroenLinks lieten de oppositie raden naar hun strategie. Anderzijds gaf de oppositie geen antwoord op de vraag die De Vries stelde naar wat zij willen om van het referendum af te zien. ,,Laten we bij elkaar gaan zitten totdat er een oplossing is.’’

Een goede oplossing is er niet, zei Munnikendam, die zich verder afzijdig hield. Elk denkbaar scenario heeft een schaduwkant. Alleen al omdat elke maand uitstel een kwart miljoen kost, is op het stadhuis berekend.

Het is onduidelijk wat het gesprek tussen Munnikendam, De Bruin en Berg moet opleveren. De Bruin is tegen de samenklontering van de cultuurinstellingen in een gebouw. De oplossing moet daarom volgens de wandelgangenpraat na afloop, gezocht worden in het overeind houden van een zekere spreiding van cultuur over de hele stad.

Donderdag beslist de raad wat er moet gebeuren met het afgewezen referendumverzoek van De Bruin en de terechtwijzing die Zaanstad daarover kreeg van de rechter

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.