Het Cultuurcluster is van de baan


Zaanstad.nieuws.nl 
Foto: MVRDV Architecten

Met de stemmen voor van de PvdA, VVD, GroenLinks, CDA, D66 en de ChristenUnie heeft een meerderheid van Rosa, SP, Denk, PVV, Democratisch Zaanstad, de Partij voor Ouderen en Veiligheid en de Partij voor de Dieren zoals verwacht de bouw van het Cultuurcluster van tafel geveegd.

De voorstanders maakten geen schijn van kans, omdat de uitslag door het referendum door alle opponenten als leidend en als een overwinning werd beschouwd: ‘Dat de opkomstdrempel niet is gehaald is daarbij van secundair belang,’ meende Patrick Zoomermeijer van de SP. Paul Laport van GroenLinks refereerde er nog aan dat de volksraadpleging over een gevangenis in het Vijfhoekpark meer dan twee keer zoveel inwoners op de been bracht en dat afblazen ook veel geld gaat kosten, maar dat mocht niet baten.

Ook het gegeven dat het nu terug naar de tekentafel is ten koste van de vier miljoen euro die al aan het cultuurverzamelgebouw is gespendeerd en dat de instellingen die daar zouden komen nu een periode van grote onzekerheid tegemoet gaan, trok geen tegenstander meer over de drempel. POV-voorman Harrie van der Laan zegde echter toe met alternatieven te zullen komen die Zaanstad een hoop geld gaan schelen.

Toekomstvisie Cultuur

De gemeente was al van plan om dit jaar een nieuwe Toekomstvisie Cultuur op te stellen voor heel Zaanstad maar nu krijgt die een hele nieuwe lading. Een unaniem aangenomen motie van Rosa, DZ en POV draagt het college op om te komen tot ‘een complete heroriëntatie van, en visie op het culturele klimaat in Zaanstad, inclusief de huisvesting van alle bij het Cultuurcluster betrokken partijen’.

Spraakmakend gebouw

Ook moet worden onderzocht welke mogelijkheden de huidige markt biedt om op zo kort mogelijke termijn de locatie Figaro te ontwikkelen met ‘een spraakmakend gebouw dat zorgt voor de nodige reuring in het gebied teneinde de kwaliteit van Inverdan te waarborgen’.

Er moet ook een locatie-onderzoek komen voor de realisatie van een poppodium, toekomstbestendige huisvesting van de culturele instellingen in geüpgrade huidige panden of op alternatieve locaties. De instellingen, burgers, architecten en projectontwikkelaars moeten allen betrokken worden bij een alternatieve invulling van Figaro.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.