feiten over de kosten van het cultuurcluster


Er wordt zo links en rechts nogal wat geroepen over hoe veel geld het cultuurcluster nu feitelijk gaat kosten. Dat is moeilijk te zeggen en we zullen ons moeten beperken tot een momentopname. Misschien is het goed, zo aan de vooravond van een mogelijk referendum, eens wat meer helderheid te kunnen verschaffen, waar zowel de voor- als tegenstanders hopelijk hun voordeel mee kunnen doen.

De gegevens die hier worden gepubliceerd zijn afkomstig van de gemeente zelf.
a) Raadsbesluit inzake De definitieve budgetaanvraag voor de investering en exploitatie van het Cultuurcluster (registratienummer 2016/259478)

b) Raadsinformatiebrief inzake Vermogensvorming gesubsidieerde instellingen Cultuurcluster d.d. 28/11/2017 (registratienummer 2017/51169)

Als we beide totaalbedragen optellen komen we aan een investering van 45,6 Miljoen + 0,6 Miljoen = 46,2 Miljoen.

Deze bedragen zijn gepubliceerd op 21 december 2017.

Vrijkomende panden

Het college verwacht dat de verkoop van de achter te laten panden een bedrag van € 2.633.000 oplevert. Dit zou dan moeten gaan om De Fabriek, de muziekschool en Fluxus Klaas Katerstraat

Vertragingskosten

Doordat een jaar geleden (februari 2017) een raadsmeerderheid het referendum afwees, zijn de kosten gestegen met €. 1,9M. Dit is een stijging van de bouwkosten over 8 maanden.

Dit komt aardig overéén met een later genoemde bouwkosten stijging per maand. “Bekend is dat maandelijks het bedrag stijgt met zo’n €. 250.000, a.g.v. prijsstijgingen. Dit is een indicatie op basis van cijfers uit het verleden.”

Deze twee opmerkingen combinerend zouden de extra kosten a.g.v. het uitstel m.b.t. de bouwkosten zijn opgelopen tot pakweg €. 3 miljoen.

Nog een nadeel van het destijds niet honoreren van het referendum: “Daarnaast krijgt door het uitstel de bouw van de Icoon 3 voorrang, daardoor verkleint de bouwplaats en zullen de bouwplaatskosten snel stijgen met één miljoen euro”

Tenslotte

Ter voorbereiding van het Cultuurcluster is een bedrag van afgerond (per ultimo 2017) = € 4 mln. (incl. verplichtingen en nog uit te voeren correcties BTW) uitgegeven. Het betreft hier niet alleen externe kosten. Er is afgerond € 0.2 mln. aan interne projectmanagementkosten gemaakt (2014 t/m 2017). Verder betreft er nog € 0.3 mln. uit 2013. Dit betreffen voorbereidingskosten voorgaande jaren (een combinatie van interne en externe kosten). Totaal 0.5 mln. De overige kosten (€ 3.5 mln.) betreffen bouwleges (€ 0.5 mln.) en (€ 3 mln.) externe kosten van de architect, constructeur en overige externe adviseurs. Totaal € 3.5 mln. + € 0.5 mln. = € 4 mln. (We gaan ervan uit dat deze kosten zijn verwerkt in de investering voor het CC.)

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.