Doopsgezinde Gemeente vreest voor Vermaning bij komst Cultuurcluster


Laatste update: 21-02-2018 15:25
Foto: Google Street View

De Doopsgezinde Gemeente Zaandam heeft bezwaar gemaakt tegen de komst van het Cultuurcluster ‘indien dit een concurrerende werking heeft voor het gebruik van onze Vermaning uit 1687’.

De Vermaning aan aan de Westzijde 80 wordt gebruikt voor concertuitvoeringen, lezingen en overige culturele bijeenkomsten. ‘Juist het gebruik van ons kerkgebouw in bovengenoemde zin maakt het mogelijk dat ons rijksmonument in stand gehouden kan worden gelet de hoge onderhoudskosten,’ schrijft Douwe van der Sluis, voorzitter van de kerkenraad aan het gemeentebestuur.

Andere kerken in hetzelfde schuitje

Hij voegt daaraan toe dat ‘ongetwijfeld’ ook voor andere kerkgebouwen in Zaandam – zoals de Oostzijderkerk, de Lutherse kerk, de Bullekerk en de Oud-Katholieke kerk, alle eveneens rijksmonumenten – hetzelfde argument aan te voeren is.

‘Indien bij de ontwikkeling van een cultuurcluster rekening gehouden wordt met het gebruik van bovengenoemde kerkgebouwen zal wellicht voor de gemeente Zaanstad een aanzienlijke besparing mogelijk zijn in de exploitatie en stichtingskosten, terwijl genoemde rijksmonumenten een grotere kans krijgen om te overleven,’ aldus Van der Sluis.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.