Debatten en optochten voor 20 juni


Noordhollands Dagblad Zaanstreek  5-6-2018 

Debatten en optochten voor 20 juni

Tegen: poster van de actiegroep Kultuurklutser. Voor: poster van poppodium De Flux.

Nog dertien nachtjes slapen, dan kunnen de inwoners van Zaanstad op woensdag 20 juni hun stem uitbrengen in het referendum over het cultuurcluster.

Moet er wel of niet bij station Zaandam een cultuurhuis worden gebouwd, bestemd voor cursuscentrum Fluxus, poppodium De Flux, het filmhuis, de bibliotheek en nog een paar organisaties?

De gemeenteraad is ernstig verdeeld en de burger mag het zeggen. Tenminste, die mag raad geven. Die raadgeving krijgt pas het predikaat ’geldig’ bij een opkomst van dertig procent.

Wie zich wil informeren, kan bij de volgende bijeenkomsten terecht; alles is gratis toegankelijk:

Op zondagmiddag 10 juni trapt de Turkse Democratische Volks- en Jongerenvereniging, beter bekend als DIDF, af met een discussiebijeenkomst.

Als tegenstander van het cultuurcluster komt in elk geval Patrick Zoomermeijer (SP) en als voorstanders Jan de Vries (D66), Paul Laport (GroenLinks) en iemand van de PvdA. De paneldiscussie duurt van 14 tot 17 uur in het gebouw aan de A.G.Verbeekstraat 1b.

Op dinsdagochtend 12 juni is de beurt aan BWZ, de vereniging voor alle Zaanse uitkeringsgerechtigden.

Als voorstander is Jan de Vries (raadslid D66) aanwezig en als tegenstander Hans Kuyper (raadslid Rosa). De BWZ laat vragen aan de orde komen als: Wat zijn de voor- en nadelen van het cultuurcluster voor de diverse soorten uitkeringsgerechtigden?

En: blijft cultuur betaalbaar voor ons? René Danen leidt het debat. Aanvang 11 uur, Pinkstraat 14 in Koog aan de Zaan. Om tien uur staat de koffie klaar.

Op zaterdag 16 juni trekt De Zaanse Cultuurmanifestatie door Zaanstad, een muzikale protestkaravaan ’tegen een peperduur cultuurcluster op een onhandig punt’.

Initiatiefnemer is Jan Hekman (Groote Weiver/ROSA). De optocht leidt langs enkele ’culturele pareltjes’ in de Zaanstreek. Hij gaat om 11 uur van start bij De Groote Weiver, maakt op 12 uur een stop bij De Lorzie, om 14 uur in het Koogerpark, om 15 uur bij de Honigfabriek en eindigt rond 17 uur bij station Zaandam. Zie Facebook ’De Zaanse Cultuur Manifestatie’.

Ook op zaterdag 16 juni is er vanaf 16 uur een debat in de Bullekerk aan de Westzijde, georganiseerd door de ondernemers Gerbrand Klop en Niels Busch.

Het programma is nog niet bekend, wel de kritische toon. ‘De realisatie van het cultuurhuis zal veel gemeenschapsgeld gaan kosten, terwijl alle toekomstige gebruikers al een onderkomen hebben’, schrijft de organisatie.

Op zondagmiddag 17 juni houdt poppodium De Flux in Zaandam een ’guerillaconcert’ met lokale popmusici, vóór het cultuurcluster. Details zijn nog niet bekend.

Op maandagavond 18 juni houdt het bestuur van de Wormerveerse Vermaning een lagerhuisdebat.

’Het kan goed uitpakken. Maar uit ervaringen elders (Utrecht, Tilburg, Arnhem) weten we ook dat de exploitatie nog veel meer gemeenschapsgeld kan gaan kosten’ , schrijft het Vermaningbestuur, dat zich afvraagt wat dit betekent dit voor de cultuur elders, speciaal in Zaanstad-Noord.

Gerard Alders leidt het debat. Voor zowel voor- als tegenstanders staan 25 stoelen klaar. Publiek is natuurlijk ook van harte welkom, vanaf 19.30 uur.

Alle officiële informatie over het referendum staat op: referendum.zaanstad.nl

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.