D-Day voor referendum Cultuurcluster


De Orkaan 25-1-2018

Vanavond, donderdag 25 januari, moet de raad van Zaanstad voor de tweede keer een besluit nemen over een referendum over het Cultuurcluster.

Het eerste besluit – genomen in februari 2017 – werd vernietigd door de rechtbank. De argumenten die de raadsmeerderheid daarvoor aanvoerde waren onhoudbaar volgens de rechter.

Eerder schreven we over de hindernissen die genomen moeten worden: de raad kan nog steeds – op andere gronden – het referendum afschieten, en als ze dat niet doen is een referendum niet vanzelfsprekend: Jan de Bruin moet 5000 fysieke handtekeningen ophalen en dan moet de raad het weer goedkeuren. Als dat gebeurt, kan het bij de stemming nog misgaan (voor De Bruin) terwijl de raad de uitslag naast zich neer kan leggen.

Ronde 1

Vanavond dus de 1e ronde: is het besluit referendabel? Voorstanders van het Cultuurcluster hebben het plots over ‘Cultuurhuis’ om aan te geven dat er helemaal niet geclusterd wordt. De Bruin wil niet clusteren – dat zou in zijn optiek ten koste gaan van andere culturele activiteiten. Er is zelfs een lijmpoging ondernomen, De Bruin samen met wethouder Munnikendam (D66, cultuur, financiën) en de nieuwe directeur van Buxus (zo gaat de uitbater van het cluster heten) Otto Berg om tafel.

Inzet zou een belofte zijn om culturele voorzieningen in de rest van Zaanstad op peil te houden. Zo’n belofte blijft minstens twee maanden goed: tot de volgende verkiezingen.

Miljoenenstrop?

De handschoenen zijn uit in deze ronde. Volgens Paul Laport (GroenLinks) is De Bruin verantwoordelijk voor het op slot gooien van de “culturele ontwikkeling van Zaanstad” en een “oerlelijk gat in het midden van het centrum.” GL-steunfactielid Wessel Breunesse gaat een stapje verder. Je zou ook kunnen zeggen dat GroenLinks daar zelf voor verantwoordelijk is door een rapport van een commissie van deskundigen over het referendum naar de prullenbak te verwijzen.

(de spelfouten “mijoenen strop” i.p.v. miljoenenstrop en “teferendum” i.p.v. referendum zijn niet van Breunesse maar van de oorspronkelijke twitteraar.)

De éénmansfractie van Maikel Kat voert actie online.

VOLKSTEMVLOG 24-01-2018: NOG 56 dagen. Rozengrachttoren van 53 meter? Morgen beslissing in de de gemeenteraad van Zaanstad vanaf 19.00

 

Ondertussen is de afspraak tussen Zaanstad en de NS over het bouwen van het cluster (wij blijven dat zo noemen) nog maar een keertje geheim verklaard.

Op de site van de Kultuurklutser, de actiegroep van Jan de Bruin en Peter Goldstein (beide op kandidatenlijst van ROSA voor de komende verkiezingen) wordt nog steeds opgeroepen om handtekeningen te zetten (de teller staat op 2700).

De vergadering begint om 19:00 uur. De Orkaan gaat live bloggen vanaf de publieke tribune.

Foto boven: de plek waar het Cultuurcluster moet komen, bron: Google Earth Pro

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.