Zaanstad haalt streep door cultuurcluster


Noordhollands Dagblad Zaanstreek 25-6-2018
Zaanstad haalt streep door cultuurcluster

Na vijf jaar onenigheid had de raad er maandagavond nauwelijks een uur voor nodig om tot een beslissing te komen.

In die tijd rekende Paul Laport (GroenLinks) voor dat Zaanstad voor dat besluit dertig tot veertig miljoen neertelt. Dat bedrag is nodig om onder meer de huidige huisvesting van de cultuurinstellingen te renoveren en om een poppodium te bouwen dat dringend nodig is.

Volgens Harrie van der Laan (POV) klopt er niet veel van die cijfers en is het enige verlies de vier miljoen die al is uitgegeven in de voorbereiding. Hij vindt het kwijtraken van dat bedrag minder erg dan een investering van het tienvoudige in een cultuurhuis waar de stad niet beter van wordt.

Nadat het besluit was genomen – met de in Zaanstad bekende krappe meerderheid – was de raad unaniem over een nieuwe opdracht aan burgemeester en wethouders. Daarin staat dat er een complete heroriëntatie van het culturele klimaat in Zaanstad moet komen, er zo snel mogelijk een spraakmakend gebouw moet komen op de plek die voor het cultuurcluster in gedachten was en er toekomstbestendige huisvesting voor de culturele instellingen moet komen.

Er staat niet dat het nieuwe gebouw geen culturele bestemming mag krijgen. In tegendeel. De culturele instellingen moeten met de inwoners, architecten en projectontwikkelaars betrokken worden bij een alternatieve invulling van het gebouw.

Wethouder Sanna Munnikendam ziet het als een uitdaging om met een plan te komen dat breed gedragen wordt en niet met een kleine politieke meerderheid tot stand komt. ,,Wij moeten kijken waar we elkaar zijn kwijt geraakt en de draad weer oppakken.’’

Ook die formulering kan wijzen op behoud van een deel van het cultuurcluster. Maar die suggestie bevestigde Munnikendam naderhand niet. ,,We gaan nu eerst onderzoeken wat er nodig is en wat er kan.’’

Burgemeester Jan Hamming hoopt vooral op een eensgezind optreden van de raad.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.