NHD 4-4-2017 Kultuurklutser in beroep tegen afwijzing


Rob Swart, Noordhollands Dagblad,  04-04-2017

Jan de Bruin van Kultuurklutser heeft bezwaar gemaakt tegen zowel het besluit om meer geld uit te trekken voor het cultuurgebouw in het centrum als het besluit om geen referendum te houden.

Volgens De Bruin is de gemeenteraad bang voor een afwijzing door de inwoners en durft deze daarom geen referendum over het cultuurcluster te houden. In zijn ogen heeft de gemeenteraad op verkeerde gronden – vrees voor de uitkomst – over het referendum beslist en schendt daarmee een wetsartikel dat over vooringenomenheid gaat.

Het oordeel van twee staatsrechtgeleerden wees volgens De Bruin in de andere richting. Volgens de twee was het besluit over de financiering van de bouw van het cultuurcluster het beste moment tot nu toe om een referendum te organiseren. Nooit eerder had de raad van Zaanstad zo direct tussen ja en nee tegen het cultuurcluster moeten kiezen.

Zodra Zaanstad zijn bezwaar ongegrond verklaart, ligt de weg naar de rechter open. Kultuurklutser wil dat Zaanstad de huisvesting van de cultuur laat zoals die nu is en op zoek gaat naar een betere afronding van Inverdan en het station. Volgens Kultuurklutser kreeg Zaanstad de steun van de cultuurinstellingen door te dreigen met het intrekken van de subsidie. De actiegroep heeft deze winter voldoende handtekeningen verzameld om een geldig referendum-verzoek te doen. De Bruin vindt dat Zaanstad zich met het afwijzen van het referendum onbetrouwbaar gedraagt tegenover de inwoners. In plaats daarvan is Zaanstad de NS, als ontwikkelaar van het gebied, van dienst.

De Bruin wil dat zijn bezwaar behandeld wordt door de externe commissie van juristen van Zaanstad en niet door gemeentepersoneel.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.