Huisvestingslasten cultuurcluster rijzen de pan uit 5


Een medewerker van Zaanradio wees mij er een tijdje terug op dat deze omwille van hun verhuizing naar het cultuurcluster jaarlijks 42.000,- euro EXTRA subsidie is toegezegd.
Deze verhoging zou toereikend-, maar ook uitsluitend bedoeld zijn voor het voldoen van de aldaar hoger uitvallende huisvestingskosten.
Nu is hun huidige subsidie, zoals dat met andere lokale omroepen in den lande de gewoonte is, gebaseerd op het aantal potentiële luisteraars en vastgesteld op een bedrag van ca. 1,80 per inwoner van Zaanstad.  Dat komt dus neer op 82.000,- euro. De voor verhuizing naar het cultuurcluster benodigde verhoging is dus meer dan de helft van de totale huidige subsidie!
Dat riep het bij mij dan ook direct de vraag op hoe hoog de vierkante meter prijs in het nieuw te bouwen cultuurpaleis dan wel zou zijn… Dat valt nu (bij benadering) uit te rekenen. Naar ik van hem begrijp gaan zij over hoogstens 150 vierkante meter beschikken.  Dan kom ik uit op een prijs van minimaal 240,- euro per vierkante meter!
Let wel, met de kanttekening dat daar niet alleen huur, maar ook ander huisvestingskosten onder vallen, maar (zoals hier onder duidelijk wordt) is dat wel exclusief de kosten van beheer en onderhoud.
Wat betekent dit dan wel niet voor de huisvestingslasten van bijvoorbeeld Fluxus, die daar nog veel meer ruimte nodig heeft en er naast o.a. een heleboel leslokalen met De Flux ook een heuse popzaal zal gaan huren? Nou in elk geval jaarlijks 113.000,- euro meer dan begroot:

In mei 2015 schreef wethouder Dick Emmer al een raadsbrief over de (veel) hoger (dan begroot) uitvallende jaarlijkse huisvestingslasten. Daarin vinden we (inderdaad) de volgende cijfers:

Tabel 1.1. Structureel extra bijdrage huisvestingslasten Cultuurcluster (€)

Niet meegerekende beheer en onderhoud 215.000
Niet behalen van taakstelling cultuurcluster 100.000
Extra subsidie Zaanradio en Babel 42.000
Extra subsidie poppodium Flux 113.000
Totaal extra benodigd voor het cultuurcluster* 470.000
* excl. € 100.000 eenmalig benodigde werkkapitaalsubsidie

Tabel 1.2 Jaarlijkse huisvestingslasten Cultuurcluster (€)
Huisvestingslasten Cultuurcluster 2.562.549

Bijdrage instellingen aan het cultuurcluster 924.394
Subsidie cultuurcluster vastgesteld door de raad 1.168.155
Extra structureel benodigd voor het cultuurcluster 470.000
Dekking Huisvestingslasten Cultuurcluster 2.562.549

Daar staat dus dat:

 • alleen al de huisvestingslasten voor de genoemde organisaties bij gelijkblijvende huur elk jaar weer 470.000 euro hoger zullen uitvallen dan rekening mee gehouden was.
 • het beheer en onderhoud 215.000 euro jaarlijks duurder wordt dan begroot (want niet eerder meegerekend!).
 • daar ook nog eens, gelukkig maar eenmalig, een ton bij komt als (extra) werkkapitaal
 • alleen al de huisvestingslasten voor alle organisaties in het cultuurcluster elk jaar meer dan 2,5 miljoen zullen zijn.

Ons is wijs gemaakt dat de jaarlijkse exploitatiekosten 2,5 miljoen zullen zijn. Omvat dat niet meer dan alleen huisvestings kosten?
Of krijgen we binnenkort te horen dat er ineens nog meer extra geld nodig blijkt te zijn voor bijvoorbeeld de belichting van De Flux, het onderhoud van de brandbeveiliginsginstallatie, de licenties voor de kassa software, het ICT beheer enzovoorts enzovoorts?

Tweeëneenhalf miljoen per jaar.. dat is meer dan 1/3 van de huidige totale subsidie van de te verhuizen organisaties.
Daar komen alle personeelslasten nog bij (ervan uitgaande dat Parwin en Harrie en consorten niet ineens gedwongen worden te gaan vrijwilligen, zoals hun personeel…).

Zou er eigenlijk nog wel wat van de subsidie overblijven om leuke culturele dingetjes van te doen?


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 gedachten over “Huisvestingslasten cultuurcluster rijzen de pan uit

 • Erwin

  pffft gaan we weer. Cijfers totaal verkeerd toelichten en uit het perspectief trekken
  Zo kan ik het ook. Even los van het gegeven dat Peter met zijn eigen gedachtenkronkels de mensen volstrekt op het verkeerde been zet.
  Hou nu toch op man! Dat pand komt er gewoon. Ga nu gewoon eens meedenken hoe we met al die organisaties de stad op een prachtge wijze kunnen bedienen. Er is echt goed over de plannen nagedacht. Met spraakmakende programma;s/festivals/events/culinair/films/educatie e.d.
  Het is hetzelfde geleuter met indertijd ooit met het Zaantheater. Dat kon ook allemaal niet. Met een goed management. Met een team van goede programmeurs. Met ervaren marketeers, docenten, horecamensen en vooral de mensen in de regio kom je heel ver. Niet met zo’n kneuterige campagne als die van jullie.
  We zijn nu maanden verder en nog blijft jullie teller rond de 2500 mensen steken op ruim 200000 woonachtige mensen in 1 gemeente? Schei toch uit!

  • Peter Bericht auteur

   Wil je dan a.j.b. ook even uitleggen WAT er niet klopt aan mijn toelichting op de cijfers en uit WELK perspectief ze zijn getrokken?
   En dat meedenken over hoe we de stad kunnen bedienen doen we JUIST ook.
   Je hebt het over “al die organisaties” maar dat zijn er meer dan die er straks, al dan niet gedwongen, zouden moeten verhuizen naar het cultuurcluster…

   • Erwin Kruijzer

    Niemand word gedwongen. Waar haal je dat toch vandaan? Uit een verkeerd opgeschreven keutelartikeltje?
    Er zijn geen helemaal geen goedkopere alternatieven voor het CC Slechts wat ruwe schetsen. Gebaseerd op gebakken lucht.
    Neem nou het poppodium. Jullie zeggen dat deze elders ook kan komen.
    Maar niemand heeft een mooi doorgerekend alternatief klaarliggen. De gemeente niet.Jullie niet!
    Kom op man. Trek de stekker eruit hier en ga meedenken in strakke programma plannen.
    Nu is het moment aangebroken om al die toekomstige huurders te ondersteunen dan wel tegen te werken. Nu ligt er een kans. Maar nee ‘meneer’ Peter blijft ageren tegen iets waar allang een besluit over genomen is. Kom nou toch…….

    • Peter Bericht auteur

     Dat “verkeerd opgeschreven keutelartikeltje” betreft o.a. het aanschrijven van de gemeente aan de Fabriek waarin zij aankondigen de subsidie voor de huur daar stop te zullen zetten.
     Ons kan je het ontbreken van doorgerekende alternatieven niet verwijten, wij hebben die deskundigheid niet in huis, maar wij komen richting de gemeente evengoed graag met suggesties voor mogelijk/wellicht goedkopere oplossingen.
     Dat er nu nog steeds geen mooi doorgerekende alternatieven vanuit de gemeente zelf klaar liggen toont hoogstens aan dat de gemeente niet eens van plan is (geweest) om daar überhaupt serieus naar alternatieven te kijken.
     By The Way, de plannen voor het cultuurcluster zijn zelf ook niet goed doorgerekend, zo blijkt alleen al uit de door de gemeente zelf verwachte jaarlijkse exploitatietekorten.
     Daarbij zijn de cijfers van het voorlopig ontwerp nog niet eens op tafel gekomen…

     • Erwin Kruijzer

      Ik wens je veel succes met je volkomen nutteloze kruistocht met verdraaide verzinsels.
      Niemand in Zaanstad heeft nog een doordacht doorgerekend Cultuurcluster alternatief aangereikt. Dat Vd Fabriek is een verkeerd geïnterpreteerde tekst geweest. Nogmaals NIEMAND word gedwongen tot. Volstrekte onzin.
      Het is hier overigens steeds rustiger Twijfelaars binnen de eigen gelederen?
      Als dat zo is. Alleen maar mooi. Stap in de boot om te bouwen. Niet om te vernietigen.
      Over 10 jaar stuur ik je nog een bericht. Met referentie naar dit. Eens kijken wie er aan het juiste eind trekt. Welkom ben je daar sowieso niet meer denk ik.