Cultuurcluster-coalitie geen optie (maar wat dan wel?)


de orkaan 22-3-2018

De huidige coalitie van D66, VVD, PvdA, CDA, CU en ZOG/ZVI is haar krappe meerderheid kwijt. Van de 20 zetels zijn er nog 16 over.

Het strijdpunt bij de onderhandelingen zal het cultuurcluster worden, en zelfs als cluster-voorstander GroenLinks met haar drie zetels toetreedt, levert dat geen meerderheid op.

De coalitievorming wordt sowieso lastig – voor een meerderheid zijn minstens vijf partijen nodig – maar de verdeeldheid rond het cultuurcluster gaat de onderhandelingen beheersen.

Bij het einddebat van dinsdagavond bleek dat partijen bij zaken als woningbouw (hoeveel, waar, sociale bouw) en verkeer (inzetten op lobbyactiviteiten) er wel uitkwamen. Maar bij het cultuurcluster worden de messen geslepen.

[vanavond, 22 maart, om 20:00 is er in het Stadhuis een openbare vergadering van de commissie die het referendum begeleidt: Marion Veerbeek, Joop van Holsteyn en Philip van Praag.]

Geen alternatief

GroenLinks – die voor de coalitie de kastanjes uit het vuur haalde bij de discussie – en ROSA (de gedroomde coalitiekandidaat) staan lijnrecht tegenover elkaar. Het zit erg diep tussen de partijen die in 2014 nog zo aandoenlijk met elkaar optrokken in een volksfront met de SP.

Een verbond van alle tegenstanders van het cultuurcluster (20 zetels) is geen alternatief. In deze ‘coalitie tegen de ijsbaan’ moeten ROSA, POV, DENK, PVV, PvdD, DZ en SP samenwerken. In geen 100 jaar.

Een compromis dus. Hoe gaat dat eruit zien?

  1. Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar (commerciële) alternatieven voor het cultuurcluster.
  2. De gesprekken met NS Vastgoed worden heropend.
  3. De juridische en financiële gevolgen van het niet-doorgaan van het cultuurcluster worden in kaart gebracht.
  4. Vervolgens neemt het college een beslissing, waarbij het doorgaan van het cultuurcluster niet bij voorbaat wordt uitgesloten (bijvoorbeeld bij grote financiële consequenties van niet doorgaan).
  5. In dat laatste geval worden voorzieningen getroffen om spreiding van cultuur in heel Zaanstad te waarborgen.

En wie gaan die deal sluiten?

De huidige coalitiepartijen VVD, PvdA en D66 (13 zetels) aangevuld met ROSA (4) en GroenLinks (3). Samen 20 zetels en dat is krap, maar de afgelopen periode bewees dat het niet onmogelijk was. Met het CDA erbij worden dat er 22 – een spannende oplossing zou zijn als ook POV de overstap naar de coalitie zou overwegen.

ROSA kan eigenlijk niet meer om het college heen, de vorige keer zette de partij zichzelf buiten spel. Eén raadslid formuleerde het gisteravond zo: “Ruud Paauw moet z’n verantwoordelijkheid maar eens nemen.”

[Morgenmiddag, 23 maart, is er in het Stadhuis een openbaar ‘interpretatiedebat’ over de coalitievorming. Het debat wordt live gestreamd via de website van de gemeente.]

 

 

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.