Winnie de Wit: Alsjeblieft geen clustering van cultuur…


De Orkaan 13-6-2018
Precies over een week, op woensdag 20 juni mogen wij* onze stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam. 

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders. 

Dit is de opinie van Winnie de Wit, duizendpoot, onder meer van Zaans Erfgoed.

Alsjeblieft: geen clustering van cultuur…

15 Juni 2016 bezocht ik in de Oostzijderkerk, een door Babel georganiseerde avond, waar het ontwerp van het Cultuurcluster door architectenbureau MVRDV werd gepresenteerd. Want ik was wel benieuwd hoe dat veelbesproken gebouw eruit zou gaan zien.

De buitenkant van dat ontwerp vond ik wel passend bij de stijl van Inverdan, zoals het onder supervisie van Sjoerd Soeters gestalte heeft gekregen. Maar van de binnenkant schrok ik me rot: ik zag een wirwar van zalen voor verschillende doelgroepen, trapjes en hoekjes en waar ik direct een claustrofobisch gevoel bij kreeg. Hoezo moest dat culturele gebouw lijken op een bijenkorf of een mierenhoop – plekken waar hard gewerkt wordt door een collectief om te overleven?

Een plek waar je komt om te genieten van cultuur, gestalte gegeven door individuen die gezegend zijn met talent, creativiteit en fantasie, dat ziet er m.i. heel anders uit. Dan heb ik bijvoorbeeld de Bullekerk voor ogen, met zijn prachtige akoestiek, of de Vermaning in de Westzijde, waar het zand onder je voeten je een gevoel van rust geeft. Maar ook de Noorder Vermaning in Wormerveer of de Schuilkerk in Krommenie zijn zulke plekken waar een concert een hoop meerwaarde krijgt door de rustgevende en monumentale gebouwen.

Wat er ook in mooie woorden gezegd of beloofd wordt: geloof kun je echt niet hechten aan de verzekering dat cultuur in de hele Zaanstreek op peil zal blijven, wanneer er eenmaal geclusterd is, daar in het centrum van Zaandam. Makkelijk gedaan hoor, zo’n uitspraak, maar niet houdbaar: dat kun je niet alleen op je klompen aanvoelen, je hoeft alleen maar naar andere ‘geclusterde’ steden te kijken.

Want wat je als inwoner van Zaanstad-noord toch steeds sterker voelt: de voorzieningen worden – heel langzaam, maar toch – meer geconcentreerd in Zaandam. Uitvoerende verenigingen ontberen hier goede plekken om op te treden – denk aan De Bres – en zoals we nu al voor het aanvragen van een pas of een rijbewijs richting die stad moeten, zo zal het dan ook gaan, willen we aan onze trekken komen aangaande die hele belangrijke ontspanning: cultuur.

Kortom: laat ons onze cultuur genieten in heel de Zaanstreek in al die bijzondere – vaak monumentale – panden, die het nodig hebben in gebruik te blijven, om niet in vervallen staat te geraken.

Winnie de Wit, Assendelft

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.