Merel Kan: CultuReli


De Orkaan 24-11-2017

Geinig wetenswaardigheidje: je hebt zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Niet alleen in je hoofd of in je rechtervoet, maar in je hele lichaam.

Soms lijkt het zo simpel.

Cultuur is zuurstof voor een gemeenschap. Dat moet je niet clusteren, maar door de gehele stad laten stromen.

Door Merel Kan

Het cultuurcluster kan voor dertig miljoen euro niet gebouwd worden, en de regels moeten worden omgebogen omdat er in het gebied al te veel horeca is en ook al een bioscoop… Daarbij lijkt het tegennatuurlijk dat er geknutseld en gekleid gaat worden op de duurste –met de auto slecht bereikbare- vierkante meters van Zaanstad. Vierkante meters waarin commerciële partijen –waaronder naar verluidt een hotelketen- wel brood zien. Laat het aan de markt en stop die euro’s in een ander gat.

Kerken

Steeds meer kerken krijgen een andere bestemming. Dat is soms pijnlijk voor mensen die een gebouw gekend hebben als huis van God. Aan de andere kant is het onderhoud vaak niet meer op te brengen. Soms brengt de verkoop verlichting: er wordt gefuseerd met een andere gemeenschap en gezamenlijk dragen ze lasten en lusten voor een nieuwe kerk.

In februari van dit jaar stuurde de Protestantse Gemeente Zaandam een brief naar de raad waarin zij melden dat zowel de Bullekerk als de Noorderkerk in de verkoop moet.

“De gemeente Zaanstad ontbeert tot nog toe een samenhangend beleidsperspectief over mogelijke bestemmingen en gebruik van deze kerkgebouwen wanneer die aan eredienst worden onttrokken.”

Daarbij wezen ze erop dat er een aantal beeldbepalende monumentale kerken als de Oostzijderkerk (oudste gebouw van de stad), de Doopsgezinde Vermaning en de Evangelisch-Lutherse Maartenkerk ook te maken hebben met ontkerkelijking. De Gereformeerde kerk in Westzaan wordt aangeboden, en deze maand werd bekend dat de enige nog gaaf bewaarde schuurkerk in Nederland (aan het Papenpad) ook te koop staat.

Met de (minimaal) dertig miljoen euro die we besparen omdat we cultuur niet gaan clusteren, kunnen we een hoop creatieve, culturele ruimte creëren, in inspirerende gebouwen met een geschiedenis, door heel Zaanstad. De -pak em beet- drie miljoen die nodig is voor de aankoop van de Synagoge zal geen probleem meer zijn, en de Bieb blijft in het fijne Verkade-pand en het Filmhuis in de Fabriek.

Voor zover ik in het –slecht te doorzoeken Raadsinformatiesysteem (RIS)- kan achterhalen, is er niet gereageerd op de brief van de Protestantse Gemeente, maar ik hoop dat ze binnenkort alsnog een positief antwoord op de mat mogen krijgen.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.