Jan de Bruin, voormalig directeur Kunstcentrum Zaanstad, voorzitter jeugdcultuurfonds en jeugdsportfonds Zaanstad en lid stuurgroep Meedoen Zaanstad 5


Vandaag zal de Raad van Zaanstad zich buigen over de kosten voor het te realiseren Cultuur Cluster.
Aangenomen wordt dat de bouw van het pand aan de provinciale weg te Zaandam € 30.000.000 zal gaan kosten. De Gemeente Zaanstad draait op voor de kosten en de grond blijft in eigendom van De NS! Voorts zullen de kapitaal-en exploitatie lasten de komende 50 jaar ca € 2,75 miljoen bedragen. Tenminste zoals dat op dit moment geprognotiseerd is maar waarschijnlijk een te rooskleurige voorstelling van zaken!

De bewoners van Zaanstad en de leden van de Raad van Zaanstad moeten zich ervan bewust zijn welk een enorme aanslag dit betekent voor de (cultuur)begroting en de gevolgen ervan voor de investeringen in de culturele infrastructuur van Zaanstad.
In de afgelopen jaren is enorm bezuinigd op cultuur, de kleinere amateurverenigingen werden gekort met bedragen van enkele duizenden euro’s en door het sluiten van buurthuizen werden kleinschalige culturele initiatieven de nek omgedraaid.
De grotere spelers zoals Fluxus, De Bieb het Zaantheater en De Fabriek werden geconfronteerd met reorganisaties en bezuinigingen waardoor zij genoodzaakt werden tot sanering van personeel, locaties en programmering.
Mede daardoor zien enthousiaste vrijwilligers zich genoodzaakt om hun inzet te heroverwegen.

De gevolgen voor de spreiding en publieksbereik laten zich raden: clustering in Zaandam betekent voor een grote groep Zaankanters dat zij verstoken blijven van lokale culturele initiatieven.
Onderzoek heeft geleerd dat het woongenot verminderd en de vestiging van (creatieve) bedrijven uit zal blijven.

En wat is de nut en noodzaak van dit alles: Filmhuis De Fabriek zit op de mooiste locatie langs de Zaan, de muziekschool is voor dit doel ingericht en een afgeslankte Bieb is samen met twee bedrijfsonderdelen van Fluxus onder te brengen in het Verkadepand waar ruimte genoeg is.
Rest De Flux die prima op het Hembrugterrein temidden van alle muziek en festival activiteiten het beste kan gedijen en juist daar het gewenste publiek kan trekken.

Zoek voor het te bouwen pand een commerciele partij de de exploitatie tekorten kan dekken en combineer dit met (jongeren) huisvesting.

De politiek zal zich dienen te realiseren dat sinds 2002 waarin dit plan ontstond de tijden zijn veranderd. Cultuurclusters in het land slurpen gemeenschapsgeld op of worden weer ontmanteld.

GELD VOOR CULTUUR? JA!
30 MILJOEN voor CULTUURCLUSTER? NEE!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 gedachten over “Jan de Bruin, voormalig directeur Kunstcentrum Zaanstad, voorzitter jeugdcultuurfonds en jeugdsportfonds Zaanstad en lid stuurgroep Meedoen Zaanstad

 • Bert de Haan

  Beste kultuurklutser initiatiefnemers,
  U heeft ontgetwijfeld de vele debatten betreffende de cultuurcluster van de gemeenteraad gevolgd en kent de standpunten van de verschillende gemeenteraadsfracties, is het geen fijn plan dit met de kultuurklutser-volgers te delen om zo tot een stemadvies te komen voor de gemeenteraadsverkiezingen?
  Met vriendelijke groet,
  Bert de Haan

 • Erwin Kruijzer

  Het is helemaal niet waar wat Jan zegt. Er zijn talloze voorbeelden van Cultuurclusters die succesvol zijn.
  kijk naar ECI of De Meerse/Duycker in Hoofddorp. Maar enkele voorbeelden.
  Een meerderheid vd clusters draait succesvol. Een hele kleine minderheid niet.
  Maar is dat niet zo in alles wat ondernomen word?
  Echt Jan nogmaals. Dit gaat een succes worden.
  Maar dan wel graag een klein beetje positieve credits graag en weg met die vooroordelen!
  Dit word een prachtig gebouw!

 • I.Önen

  Ik ben helemaal eens met De Bruin. Wat een onzin!
  Niemand zit te wachten op zo’n gebouw. Naast de geldverspilling zal het verzamelen van alle functies rond het station verdere leegloop zorgen van de andere delen van de stad.
  We moeten juist deze functies verspreiden zodat reuring komt in de stad.
  Het is veel beter voor de middenstand die hiervan kan profiteren.
  Laat de Bieb, De Fabriek en Fluxus waar ze nu zitten!! Deze gebouwen functioneren juist erg goed.

  Een pop podium kan beter gezocht worden rond de Burcht.
  Maak van de Burcht een open evenementen plein ( tegenover Zaantheater) zodat Zaandam een echte plein krijgt.
  Dit zal ook voor de aansluiting zorgen van het centrum naar de Zuiddijk.

  I.Önen, architect