Stadstuin vervangt cultuurcluster 3


ZAANDAM (ESP) – Het college van B&W ziet af van de bouw van een cultuurcluster tegenover het gemeentehuis van Zaanstad. Daarvoor in de plaats komt een stadstuin van enkele honderden vierkante meters.

B&W heeft de bouwplannen aangepast in reactie op een rapport van planologisch onderzoeksbureau Duny. Daarin wordt geconcludeerd dat de kosten van het geplande cultuurcluster veel hoger worden dan aanvankelijk berekend. Met name de exploitatiekosten voor het centrum, waarin onder meer FluXus, een poppodium, de Bieb en een filmtheater moesten komen, lopen in de berekeningen van Duny flink op.

De gemeente heeft inmiddels de eerste voorbereidingen getroffen voor een stadstuin bij het gemeentehuis (zie onderstaande foto). Inverdan-wethouder A. Verschuren: “We hebben eerder al gesignaleerd dat de verdichting als gevolg van de nieuwbouw rond het station ten koste gaat van het groen in de omgeving. Door nu een klein park aan te leggen, inclusief een waterpartij met de naam ‘Fontein van de verdraagzaamheid’, voorzien we in een behoefte.” De plannen voor zo’n fontein dateren al uit 2007. Toenmalig burgemeester Ruud Vreeman zamelde bij zijn afscheid van Zaanstad geld in voor een waterpartij.

Het college gaat voor FluXus en Zaanradio op zoek naar een andere vestigingslocatie. Ook het poppodium moet daarin een plek krijgen. De Bieb en filmtheater De Fabriek blijven op hun huidige plek. Verschuren: “Er komen in Zaandam steeds meer bedrijfsgebouwen leeg te staan. We denken in één van die gebouwen een voor alle partijen acceptabele invulling te kunnen geven aan een kleiner, en daarmee ook goedkoper cultuurhuis. Daarmee besparen we meteen miljoenen euro’s aan bouwkosten op het dure stuk grond naast het NS-station.”

Naar verwachting gaat de stadstuin deze zomer al open. Wanneer de plannen voor een alternatief cultuurhuis gepresenteerd worden en hoe duur het alternatief is, is nog niet bekend.

DSCN0974
De eerste aarde voor de stadstuin is inmiddels gestort.

An Erics Satirics Production


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 gedachten over “Stadstuin vervangt cultuurcluster

  • Henk Luijt

    Goed idee, zo’n fontein of waterpartij. ‘Fontein van de verdraagzaamheid’ is een mooie naam, een alternatief zou kunnen zijn: “de Kraan van Hendrik Haan”. Dat die dan niet in Koog aan de Zaan staat zal toch voor niemand een bezwaar zijn. Wij zijn tegenwoordig toch allen Zaanstadters! Laat deze plek het symbool worden voor de eenheid van Zaanstad! Amsterdam heeft zijn Leidse bosje, Zaanstad heeft hier straks misschien wel zijn eigen groene oase. Wanneer wordt de ontwerpwedstrijd uitgeschreven?

  • Marco Kerkhoven

    Ik had begrepen dat Zaanstad het terrein in zou laten zaaien met gras om er een (Zaans) groen geheel van te maken dat gezelliger zou ogen dan die dorre vlakte.